Κείμενο διαμαρτυρίας για την εμπορική κυκλοφορία υλικού της ομάδας MultiMedia

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο “Δημοκρατία Under construction: από τους δρόμους στις πλατείες”, το οποίο επιμελήθηκαν οι Χρήστος Γιοβανόπουλος και Δημήτρης Μητρόπουλος. Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Α/Συνέχεια και πωλείται προς 16€. Όπως αναφέρεται στο εξώφυλλό του περιλαμβάνει DVD με οπτικοακουστικό υλικό από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πλατεία Συντάγματος, κατά την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου 2011. Το υλικό αυτό έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος του παραχθεί από την ομάδα MultiMedia της ΛΣ της πλατείας Συντάγματος.

Το βιβλίο έρχεται να καλύψει μια ανάγκη για καταγραφή, αποτύπωση και αποτίμηση των γεγονότων των δύο εκείνων μηνών με τα πρωτοφανή γεγονότα, ανάγκη την οποία και αναγνωρίζουμε, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το περιεχόμενο.

Όσον αφορά στο οπτικοακουστικό υλικό, ο δημιουργός του, η ομάδα MultiMedia, με σεβασμό προς την εμπιστοσύνη που της επέδειξε ο κόσμος της πλατείας και προς την απόφαση της ΛΣ να παραχωρήσει σε αυτήν και μόνο σε αυτήν το δικαίωμα να βιντεοσκοπεί και να φωτογραφίζει τα γεγονότα που διαδραματίζονταν επάνω στην πλατεία, ανεξαρτήτως του ότι εν τέλει η συγκεκριμένη απόφαση δεν μπόρεσε εκ των πραγμάτων να εφαρμοστεί απολύτως, αποφάσισε από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας της να διαθέτει το υλικό που παρήγαγε υπό την άδεια creative commons by-nc-nd. Η άδεια αυτή επιτρέπει την ελεύθερη αναπαραγωγή του υλικού για μη εμπορική χρήση, ενώ παράλληλα επιβάλλει την υποχρέωση για λήψη άδειας από το δημιουργό για εμπορική χρήση του υλικού. Οι συγγραφείς του εν λόγω βιλίου, ως συμμετέχοντες στα δρώμενα της πλατείας, ήταν πάντοτε γνώστες της σχετικής απόφασης της ΛΣ καθώς και όλων των παραπάνω.

Παρά το γεγονός αυτό, για την παράθεση στο βιβλίο του οπτικοακουστικού υλικού που χρησιμοποιείται στο εν λόγω DVD δε ζητήθηκε και ως εκ τούτου δε δόθηκε καμία άδεια χρήσης από τα μέλη της ομάδας MultiMedia, παρόλο που υπήρχαν ανά πάσα στιγμή και συνεχίζουν να υπάρχουν δυνατότητες επικοινωνίας μαζί τους (μέσω του site / email της). Παράλληλα δε ζητήθηκε, απ’ όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, σχετική άδεια χρήσης από τους δημιουργούς του υλικού, των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στο σημείωμα που συνοδεύει το DVD.

Για όλους εμάς που στηρίξαμε με συνέχεια και συνέπεια τους αγώνες και το κίνημα της πλατείας Συντάγματος, που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με σκληρή καταστολή, που θεωρήσαμε χρέος μας απέναντι στο κίνημα να αναδείξουμε τις πλευρές του αγώνα που απέκρυπταν τα επιχειρηματικά ΜΜΕ, για όλους εμάς που επιλέξαμε να λειτουργήσουμε μέσα από την ομάδα MultiMedia ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι μας ενώνει η επιθυμία για ανιδιοτελή προσφορά προς το νέο κίνημα που γεννιόταν στις πλατείες του κόσμου. Ήταν η ελάχιστη προσφορά από τη μεριά μας για ένα εγχείρημα που νοιώθαμε ότι ξεπερνάει τον καθένα μας, ότι αποκτάει μέρα με τη μέρα τη “δική του” υπόσταση. Στο έργο αυτό προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε νοιώθοντας μεγάλη ευθύνη απέναντι στον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε με αυτό το καθήκον. Χτίσαμε την ομάδα μας με πολύ κόπο αντιστεκόμενοι σε “σειρήνες” καχυποψίας, συναισθανόμενοι τη σπουδαιότητα και την αξία του έργου που μας αντιστοιχεί.

Τα γεγονότα αυτά δεν αποτέλεσαν απλώς “μια στιγμή” στο χώρο και στο χρόνο. Το διακύβευμα ήταν και συνεχίζει να είναι το νέο υπόδειγμα που διεκδικούμε για τους εαυτούς μας, για την κοινωνία ολόκληρη, συστατικά στοιχεία του οποίου δεν μπορούν να είναι άλλα παρά η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα στον αγώνα. Ο αντίπαλος είναι πιο άγριος από ποτέ και έχει και αυτός ένα νέο υπόδειγμα απέναντι στο δικό μας: το υπόδειγμα της ολοκληρωτικής και άνευ όρων υποταγής μας στις αγορές. Σε αυτό το δίχως έλεος αγώνα είναι επιτακτικό όσο ποτέ να καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι επί τέλους κάτι αλλάζει στον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε τους αγώνες μας και δίνουμε τις μάχες.

Σήμερα, καθώς η ΛΣ της πλατείας Συντάγματος έχει πάψει να υφίσταται με τη μαζικότητα και τη μορφή που είχε τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2011, έχει πάψει αντίστοιχα να υφίσταται και η ομάδα MultiMedia ως όργανο της ΛΣ. Το ίδιο δεν συμβαίνει, ωστόσο, και για τη δραστηριότητα όλων των μελών της ομάδας. Έχοντας αγωνιστεί πλάι πλάι, με παρακαταθήκη τους αγώνες της πλατείας Συντάγματος, αρκετοί από εμάς συνεχίζουμε να λειτουργούμε ως ομάδα με τις ίδιες αρχές που μας έφεραν μαζί εξ αρχής. Στο βαθμό, δε, που υπήρξαμε κομμάτι της ομάδας MultiMedia, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την εμπορική χρήση του υλικού. Πιστεύουμε, παράλληλα, ότι όλοι/ες όσοι/ες είχαν συμμετάσχει ενεργά στο εγχείρημα εκείνο θα πρέπει να πάρουν θέση και αν συμφωνούν με το παρόν κείμενο να το διαδώσουν όπου και όπως μπορούν.

Όντας οι ίδοι/ες δημιουργοί του μεγαλύτερου όγκου του οπτικού και οπτικοακουστικού υλικού του κινήματος της πλατείας Συντάγματος, δημοσιευμένου ή όχι στο δικτυακό μας τόπο

(https://realdemocracygr.wordpress.com και http://www.youtube.com/realdemocracygr),

– έχοντας ευθύνη απέναντι στον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε και στη ΛΣ της πλατείας Συντάγματος που μας ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο,
– λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το συγκεκριμένο βιβλίο πωλείται και δε διατίθεται δωρεάν,
– υπερασπιζόμενοι τα προβλεπόμενα στην άδεια διανομής του υλικού μας,

Ζητάμε να αποσυρθεί το συνοδευτικό DVD από το συγκεκριμένο βιβλίο.

Μέλη της ομάδας MultiMedia της ΛΣ της πλατείας Συντάγματος.
https://realdemocracygr.wordpress.com
realdemocracy.mm(παπακι)gmail.com

Advertisements

7 comments on “Κείμενο διαμαρτυρίας για την εμπορική κυκλοφορία υλικού της ομάδας MultiMedia

 1. Η Λαϊκή Συνέλευση Πλ. Συντάγματος με το Ψήφισμα στις 8/1/2012 ζητά ομόφωνα, την άμεση απόσυρση του DVD από το βιβλίο: «Democracy Under Construction»

  Έγινε ενημέρωση από μέλος της ομάδας Multimedia της Λαϊκής Συνέλευσης, που έχει το blog: https://realdemocracygr.wordpress.com/, για την παράτυπη κυκλοφορία υλικού της ομάδας, σε DVD που πωλείται με βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα και αφορά στο κίνημα της Πλατείας Συντάγματος. Μετά από διαβούλευση, υπερψηφίστηκε το πιο κάτω κείμενο διαμαρτυρίας, της ομάδας Multimedia. Η Λαϊκή Συνέλευση ζητά ομόφωνα, από τους συναγωνιστές συγγραφείς του βιβλίου, την άμεση απόσυρση του DVD από το βιβλίο: «Democracy Under Construction», διότι δεν τήρησαν κανένα όρο διαφάνειας και συλλογικότητας και προχώρησαν αυθαίρετα σε εμπορική χρήση οπτικοακουστικού υλικού του κινήματος, προς ίδιον όφελος.

 2. Εδώ ο κόσμος χάνεται, άνθρωποι απελπισμένοι που δεν γνωρίζουν να μάχονται περιμένουν απο μας κι εμείς τρώμε τα σωθικά μας…

 3. Εκ της διαχείρισης: Απάντηση από τους επιμελητές του εν λόγω βιβλίου, η οποία μας ζητήθηκε να δημοσιευτεί κάτω από την έγγραφη διαμαρτυρία μας.
  ———————————————————————————————————————————————————————

  Δικαιώματα και “δικαιώματα” στα δημόσια κείμενα (;)

  Όπως κάθε βιβλίο που προσπαθεί να καταγράψει ένα ιστορικό γεγονός που ξεπερνάει και αυτούς τους ίδιους που το δημιούργησαν ήταν αναμενόμενο και φυσικό και το Δημοκρατία Under Construction: Από τους δρόμους στις πλατείες, να προκαλέσει κάποιον θόρυβο. Οι κριτικές για “κάρπωμα πολιτικής υπεραξίας” κλπ. είχαν ήδη αρχίσει να κυκλοφορούν πριν το βιβλίο. Έτσι η συνοδεία του βιβλίου με dvd με αρχειακό υλικό, όπως αντίστοιχα έχει γίνει με την συμπερίληψη αποφάσεων, κειμένων ομάδων κλπ. φαίνεται να πρόσφερε την ευκαιρία για να αποδειχτεί η “καπήλευση” ή η “εμπορευματικοποίηση” των πλατειών κλπ.

  Οι ενστάσεις που θέτει το κείμενο μερικών μελών της ομάδας multimedia θέτουν ένα βασικό ερώτημα. Αν το υλικό που παράχθηκε από την ομάδα παράχθηκε σαν δημόσιο κείμενο (ή κείμενα) ή όχι. Αν δηλαδή η χρήση του από την πλευρά του κινήματος διέπεται από το ίδιο καθεστώς όπως και η αναδημοσίευση γραπτών δημόσιων ντοκουμέντων ή όχι. Ή αν τα οπτικο-ακουστικά δημόσια κείμενα διέπονται λόγω του ιδιαίτερου τρόπου παραγωγής τους, από άλλα κριτήρια στηριζόμενα στην λογική δικαιωμάτων πάνω τους. Εδώ η επίκληση των αδειών πνευματικών δικαιωμάτων δεν βοηθάει και πολύ μιας και (πέρα από το ότι αντανακλάει την λογική της αγοράς και των “περιφράξεων” στο δημόσιο χώρο) προσπαθεί να δώσει λύση σε άλλο πρόβλημα: στην υπεράσπιση κόντρα σε όσους επιδιώκουν εμπορικό κέρδος από το έργο κάποιων. Αν θεωρείται ότι αυτό είναι που επιδιώκει μία έκδοση 1000 αντιτύπων από έναν μη-κερδοσκοπικό κινηματικό εκδοτικό οίκο (όχι μικρή λεπτομέρεια να παραβλέπει κανείς), τότε σωστά εγείρονται αυτά τα ζητήματα. Αλλά τότε θα έπρεπε να εγείρονταν και άλλα ζητήματα όπως η αναζήτηση άδειας από κάθε ομάδα ή λαϊκή συνέλευση που αναδημοσιεύεται κείμενο της κλπ.

  Διευκρινιστικά, κάτι που δεν αναφέρεται στο κείμενο “διαμαρτυρίας” το dvd διέπεται από την ίδια ακριβώς άδεια creative commons όπως και το υλικό του blog της ομάδας multimedia (https://realdemocracygr.wordpress.com/author/realdemocracymm/). Για όσους θέλουν να εντρυφήσουν πλήρως στο πνεύμα των creative commons εδώ http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/2.5/, όπου όσων αφορά την υποχρέωση προς τους δημιουργούς διευκρινίζεται: “Αναφορά Δημιουργού — Θα πρέπει να κάνετε την αναφορά στο έργο με τον τρόπο που έχει οριστεί από το δημιουργό ή το χορηγούντο την άδεια (χωρίς όμως να εννοείται με οποιονδήποτε τρόπο ότι εγκρίνουν εσάς ή τη χρήση του έργου από εσάς).” Η υπογράμμιση είναι δική μας, επειδή α. η έννοια των creative commons υπερασπίζεται τον δημόσιο χαρακτήρα και χρήση ενός έργου κόντρα στην αναζήτηση άδειας αναπαραγωγής που χαρακτηρίζει την αστική (ιδιωτική) έννοια των “πνευματικών δικαιωμάτων” και την οποία απεμπολεί κάθε χρήστης creative commons, β. επειδή οι όροι είναι συγκεκριμένοι και δεν είναι ζήτημα αυθαίρετης ερμηνείας (όπως γίνεται στο κείμενο “διαμαρτυρίας”) και γ. επειδή εκ μέρους μας τηρήθηκαν οι όροι αναφοράς των δημιουργών και δικαιωμάτων όπως ακριβώς είχαν αποφασιστεί από την ομάδα multimedia όσο αυτή υπήρχε. Άλλωστε ένας από τους λόγους για τους οποίους υιοθετήθηκε η συγκεκριμένη άδεια στο blog ήταν ακριβώς για να εξυπηρετήσει την επικοινωνιακή πολιτική όπως είχε διαμορφωθεί συλλογικά από την Λ.Σ. και την ομάδα και που έλεγε, για όποιον δεν έχει επιλεκτική μνήμη, ότι δεν μιλάμε στα ΜΜΕ αλλά μέσα από τα δικά μας κανάλια στα οποία παραπέμπουμε άτομα και ΜΜΕ, και όπου διατίθεται για ελεύθερη χρήση το υλικό μας, γραπτό και οπτικοακουστικό. Και φυσικά μεγάλα τηλεοπτικά κανάλια και Τύπος (ελληνικά και διεθνή – και κάθε άλλο παρά φίλα προσκείμενα προς το κίνημα), έκαναν (αν δεν κάνουν ακόμα) κατά κόρον χρήση υλικού της ομάδας multimedia χωρίς καμία αναφορά της πηγής, πόσο μάλλον του δημιουργού. Γεγονός που όχι μόνο δεν προξένησε τότε ενστάσεις ή αιτήσεις απόσυρσης υλικού – ακόμα και όταν παρουσίαζαν υλικό της ομάδας σαν δική τους αποκλειστικότητα π.χ. 15 Ιουνίου – αλλά υπήρχε ένα κοινό αίσθημα επιτυχίας, σε ομάδα και Λ.Σ., για την επικοινωνιακή “διείσδυση” (να την πούμε έτσι) που είχε επιτευχθεί. Τι “παράξενη” αλήθεια επιλεκτικότητα (και στόχευση) στην απόδοση κατηγοριών για εμπορευματικοποίηση και εκμετάλλευση (sic)!
  Το πιο βασικό όμως είναι ότι το dvd δεν πωλείται, αλλά δίνεται δωρεάν μαζί με το βιβλίο. Παρά την επιβάρυνση του κόστους της έκδοσης δεν επιβάρυνε καθόλου την τιμή του βιβλίου, που επιλέχτηκε να είναι κάτω από το κόστος αντίστοιχου μεγέθους βιβλίων ακριβώς λόγω μίας συγκεκριμένης μη-εμπορευματικής στάσης. Άλλωστε γιατί να αγοράσει κάποιος κάτι που ήδη μπορεί να βρει τζάμπα στο διαδίκτυο, πέρα από τους ίδιους λόγους για τους οποίους θα αγόραζε έτσι και αλλιώς ένα βιβλίο που πραγματεύεται τα γεγονότα του καλοκαιριού; Επίσης μιας και αναφέρεται η τιμή του βιβλίου – ορθώς και όχι του “βιβλίου-dvd” – στο κείμενο διαμαρτυρίας πληροφορούμε ότι η τιμή του εκτός βιβλιοπωλείων (σε στέκια, κλπ.) είναι σημαντικά πιο χαμηλή.

  Η γνώμη μας είναι ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και ότι το κύριο κίνητρο των ενστάσεων είναι η πολιτική καταγωγή ή θέση του εκδοτικού οίκου και αυτών που επιμελήθηκαν το βιβλίο και επίσης ότι εγείρονται ζητήματα χωρίς να κρίνεται το πνεύμα αντιπροσωπευτικότητας του βιβλίου μέρος του οποίου είναι και το dvd. Η προσπάθεια μας στόχευε στο να αποτυπώσει με τον όσο πιο περιεκτικό τρόπο μπορούσε τον ετερόκλητο και πολύμορφο χαρακτήρα του κινήματος των αγανακτισμένων, των πλατειών και του λόγου τους. Χωρίς αποκλεισμούς και περιλαμβάνοντας δείγματα αυτής της πολύπλευρης συλλογικής προσπάθειας που ο καθένας μας όπως και η κάθε ομάδα πρόσφερε χωρίς να θεωρεί κτήμα της, ή τον εαυτό της μόνο υπεύθυνο για την διαχείριση του υλικού που προέκυπτε. Αυτό είναι και πολιτική μας άποψη και πολιτική στάση σεβασμού της νέας πολιτικής κουλτούρας των πλατειών, κόντρα σε απολυτότητες, καθαρότητες και αποκλειστικότητες.
  Επειδή υπάχουν συγκεκριμένες ερωτήσεις γύρω από συνεννοήσεις με μέλη της ομάδας επικοινωνίας/multimedia κλπ. και παρά τον κίνδυνο να οδηγήσουν σε βυζαντινολογίες που κάθε άλλο παρά βοηθάνε, διευκρινίζουμε ότι με όσα μέλη της ομάδας ήρθαμε σε επαφή κατά την διάρκεια προετοιμασίας της έκδοσης δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις για την ύπαρξη του dvd. Αναζητήθηκε ακριβώς η φόρμα δικαιωμάτων που δεν θα παραβίαζε το πνεύμα που η ομάδα είχε αποφασίσει για το υλικό της, και η οποία δεν έχει παραβιαστεί, καθώς ήταν αδύνατο να έρθουμε σε επαφή με όλα τα μέλη της ομάδας. Την ευθύνη φυσικά της τελικής απόφασης φέρουν αποκλειστικά οι επιμελητές της έκδοσης. Η λίστα των multimedia συνεχίζει να υπάρχει αλλά είναι ανενεργή, με ένα ή δύο άτομα να στέλνουν σπανίως ενημερώσεις, και δεν χρησιμοποιείται, και καλώς, ούτε από τα παιδιά που συνεχίζουν να ενημερώνουν το https://realdemocracygr.wordpress.com/author/realdemocracymm/ για τη δική τους λειτουργία. Παρεπιμπτόντως, αυτό – δηλ. η μη χρήση της λίστας – είχε σαν αποτέλεσμα η ύπαρξη και λειτουργία της νέας ομάδας να μας γίνει γνωστή μόλις στις 14 Δεκεμβρίου, όταν ήδη το βιβλίο βρίσκονταν στο τυπογραφείο.

  Ελπίζουμε να έχουν δοθεί κάποιες διευκρινήσεις γύρω από την χρήση του οπτικοακουστικού υλικού. Όπως ελπίζουμε να βοηθήσαμε και στην διευκρίνηση του: “έχοντας ευθύνη απέναντι στον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε και στη ΛΣ της πλατείας Συντάγματος που μας ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο”, όπου η ανάθεση να σημαίνει απλά και μόνο την εκτέλεση μίας εργασίας στην υπηρεσία του κινήματος και όχι δικαιωμάτων αποκλειστικότητας πάνω στο παραγώμενο έργο που αποτελεί δημόσιο κτήμα. Αυτό ανήκει σε όλους και στον καθένα που συμμετείχε και έδωσε ζωή στις πλατείες και που η συνέχεια του, η καταγραφή του, ο διάλογος γύρω από τα ζητήματα που τέθηκαν είναι μία ανοιχτή διαδικασία και μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους. Εκτός αν βλέπουμε εμπόρους και φαντάσματα πίσω από κάθε τι.

  Οι επιμελητές της έκδοσης

 4. Δυστυχώς κύριε μαν, εάν θέλεις να μιλήσεις για άτομα τα οποία χτίζουν “καριέρες και πολιτική υπόσταση” με βάση ότι έγινε στο Σύνταγμα, ίσως θα έπρεπε να κοιτάξεις λίγο περισσότερο τους “μη κομματικούς”. Αυτούς που προσπαθούσαν να στήσουν ομάδες που θα έκαναν “λεξιλογικό έλεγχο” στις ανακοινώσεις της πλατείας και των ομάδων της, κάποιους που μαζεύωνταν αργά το βράδυ για να αποφασίζουν για πράγματα σχετικά με την πλατεία χωρίς την γνώση της συνέλευσης “για να γίνονται τα πράγματα πιο γρήγορα”, τύπους με “τρελά βιογραφικά” που έκαναν άλλα αντί άλλων (όπως εκείνη η γιατρός-δημοσιογράφος που εν τέλει πούλαγε βίντεο σε ειδησεογραφικά site) και άλλα πολλά. Εάν δεν είδες κάποιους από εμάς της ομάδας επικοινωνίας στα επεισόδια, ήταν γιατί αντί να τις παίζουμε με τους μπάτσους, είτε είμασταν στα συνεργεία που κάλυπταν τα γεγονότα (τηλεφωνικές ανταποκρίσεις, φωτογραφίες, video), ή τρέχαμε να μεταφέρουμε οπτικοακουστικό υλικό από τα συνεργεία στους σταθμούς εκπομπής, ή ετοιμάζαμε και μεταφέραμε αυτό το υλικό στο internet (μοντέρ και τεχνικοί υποόγιστών), ή είμασταν στο κέντρο του media centre και ενημερώναμε τα site , τα social media με τις ανταποκρίσεις που πέρναμε και συντονίζαμε την δουλειά των συνεργείων.
  Εσύ τι έκανες τότε. Εκτός και εάν ήσουν σε κάποια άλλη πλατεία.
  Όσο για τα σχόλια περί διακοπών, φαίνεται ότι εκτός από τις πλατείες προφανώς η επαναστατική σου μουράκλα δεν είχε κάτι άλλο να ασχοληθεί (όπως λ.χ. το να ψάχνει να βρει δουλειά, ή το να εργάζεται κάπου- αυτά μάλλον είναι πράγματα για επαναστάτες του καναπέ σαν την πάρτη μας -οι πραγματικοί επαναστάτες δεν έχουν βιοποριστικές ανάγκες και ως εκ τούτου δεν κουράζονται, άρα δεν χρειάζονται διακοπές (και αυτό εάν κάπιοι από εμάς όντως έκαναν διακοπές)), και άρα είχε την άπλετη ενέργεια για να ξεροσταλιάζει εν μέσω Αυγούστου, την στιγμή μάλιστα που ο περισσότερος κόσμος είχε επιλέξει να κάνει άλλα πράγματα από το να τρέχει στο Σύνταγμα.Συγνώμη αλλά τέτοιες επιδείξεις, που μοιάζουν με διαγωνισμό για το “ποιος την έχει επαναστατικότερη”
  Θυμάμαι επίσης ότι όταν κάπιοι έθεταν το θέμα “πως συνεχίζουμε” και εάν θα έπρεπε να εστιάσουμε περισσότερο στις δράσεις των γειτονιών και λιγότερο στο Σύνταγμα, κάπιοι στο “αντικομματικό” στρατόπεδο που την είχαν δει πολιτικό γραφείο του κινήματος έλεγαν λίγο έως πολύ να ότι οι γειτονιές δεν είχαν σημασία, γιατί είχαν προλάβει και είχαν στήσει το μαγαζάκι τους μέσα στην ΛΣ, και μάλιστα είχαν βάλει μπρος και έναν ιδιότυπο πόλεμο ενάντια σε άτομα και ομάδες της συνέλευσης που δεν τους έκαναν τα χατήρια. Και δυστυχώς οι κύριοι κατάφεραν να διώξουν και πραγματικά καλούς αγωνιστές που είχαν όλη την καλή διάθεση να αφήσουν παραπίσω τα “κομματικά” τους και να παλέψουν πέρα από την τοποθέτηση τους.
  Και btw αν και πλέον δεν ξέρω αν θέλω να ασχολούμαι με πράγματα του Συντάγματος, ένα πράγμα για το οποίο χαίρομαι είναι ότι μέσα σε αυτό το γκρουπ, αν και τροτσκιστής, βρέθηκα να συνεργάζομαι με ανθρώπους που προέρχονται από τον χώρο των μαοΪκών, των αναρχικών, της ανανεωτικής αριστεράς, αλλά και πολλούς ανένταχτους, και είχαμε μια σοβαρή συνεργασία χωρίς να υπάρχουν εντάσεις και προβλήματα που να υποβαθμίζουν ή να σταματούν την αποτελεσματική λειτουργία της ομάδας όσο υπήρχε το Σύνταγμα με την μορφή που υπήρχε.
  Με πολλούς φιλικούς χαιρετισμούς
  Νίκος-media centre

 5. συνεχίζω το παραπάνω σχόλιο λέγοντας οτι αυτα τα άτομα μπήκαν στις ομάδες γραμματειακής υποστήριξης και multimedia όταν αρχισε το σύνταγμα να μαζευει κόσμο “μυριστηκαν”” οτι υπαρχει πέδιο εκμεταλευσης για τα βιογραφικά τους…δεν τους θυμαμαι και πολύ στα επεισόδια και δεν τους θυμάμαι οταν δεν υπηρχε κόσμος στο σύνταγμα,ουτε τους είδα να προσπαθούν να συνεχιστει το σύνταγμα όταν υπήρχε ανάγκη(Αυγουστος διακοπές στην Κρήτη?),με εναν απο αυτούς θυμαμαι σε παλιότερη κουβεντα που είχαμε πριν χρόνια στην επαρχία του έλεγα για ανοικτές δημοκρατικές διαδικασίες και μου ανταπαντούσε οτι μόνο με τα κόμματα γίνεται σωστή δουλειά….ξαφνικα τον είδα στο συνταγμα τον Ιούνιο…!!??!?..τώρα βγάζει βιβλίο για το Σύνταγμα…συνειρμικά τα συμπεράσματα για τους λόγους της γρήγορης λήξης της πλατείας…

 6. δυστυχώς στο σύνταγμα συμμετείχαν άτομα από πολιτικούς χώρους,γνωστά απο παλιά σε κάποιους απο μας για τα κίνητρα εμπλοκής τους στα κοινά..τιποτε άλλο απο την προσωπικη προβολή και μόνο…αυτος ηταν και ενας λόγος που αρκετοι απο μας δεν συμμετειχαμε στις ομαδες αυτές..

  • Καλησπέρα ανωνύμε “Man”,

   >>…αυτα τα άτομα μπήκαν στις ομάδες multimedia όταν αρχισε το σύνταγμα να μαζευει κόσμο “μυριστηκαν”” οτι υπαρχει πέδιο εκμεταλευσης για τα βιογραφικά τους…>>

   Για ποιοι άτομα μιλάς, ποιο πεδίο εκμεταλευσης και ποια βιογραφικά;
   Τι να σου πω, μαλλον δεν ησουνα ποτε στο Συνταγμα και για αυτό δεν μας ξερεις καθολου, αλλιως δεν εξηγουνται οι παρανοησεις σου.

   >>…δεν τους θυμαμαι και πολύ στα επεισόδια και δεν τους θυμάμαι οταν δεν υπηρχε κόσμος στο σύνταγμα,ουτε τους είδα να προσπαθούν να συνεχιστει το σύνταγμα όταν υπήρχε ανάγκη(Αυγουστος διακοπές στην Κρήτη?).>>

   Να σε βοηθήσω για να θυμηθείς τα άτομα απο Multi Media στα επεισόδια

   Σώμα με σώμα – Με τα σώματά μας,

   ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

   15/06/11 Πλατεία Συντάγματος

   https://realdemocracygr.wordpress.com/category/%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1/%CF%83%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1/15062011/

   28 & 29 Πλατεία Συντάγματος

   https://realdemocracygr.wordpress.com/category/%CF%84%CE%BF%CF%80%CE%BF%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%AF%CE%B1/%CF%83%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B3%CE%BC%CE%B1/28-29062011/

   >>> οταν δεν υπηρχε κόσμος στο Σύνταγμα,

   ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

   30/07/2011 4:20π.μ. Σύνταγμα- με εντολή Καμίνη εισβολή των ΜΑΤ
   https://realdemocracygr.wordpress.com/2011/07/

   >>>Αυγουστος διακοπές στην Κρήτη

   ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

   https://realdemocracygr.wordpress.com/2011/08/

   04/08/2011 Χανιά Παρέμβαση ”Αγανακτισμένων Χανίων” στον “Αγροτικ ό Αύγουστο”
   06/08/2011 Χανιά Παρέμβαση ”Αγανακτισμένων των Χανίων”

   07.08.2011: Πορεία από Σύνταγμα προς Γκάζι

   Σύνταγμα: πορεία διαμαρτυρίας στο δημαρχείο – Δεν μας τρομάζουν μας εξ οργίζουν!

   Χανιά 12/08/2011 Παρασκευή -Από την πλατεία Αγοράς στην πλατεία σ τις Βουκολιές

   !!!!! ΚΑΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ VIDEO στο κανάλι YouTube της ομάδας Multi Media της Πλατείας Συντάγματος
   http://www.youtube.com/user/realdemocracygr

   ..ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΞΕΧΑΣΕΙ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!!!!!

   >>…ουτε τους είδα να προσπαθούν να συνεχιστει το σύνταγμα όταν υπήρχε ανάγκη…>>

   δεν εχεις παρα να δεις τις προσπάθειες μας μεχρι σημερα

   https://realdemocracygr.wordpress.com/
   Πρωτοχρονιά με τους χαλυβουργούς

   http://www.youtube.com/user/realdemocracygr
   Ομάδα ΔΕΛΤΑ ενοχοποίηση αθώου πολίτη

   ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ!!!!

   Εσυ αληθεια τι έκανες ή τι κάνεις, εκτος το να κριτικαρεις, κατακρινεις και λασπολογείς;

   Λυδία

Comments are closed.