Ψηφίσματα-πρακτικά Λαϊκής Συνέλευσης Πλατείας Συντάγματος 8/1/12

Έγινε διαβούλευση για τα πολιτικά ζητήματα που απασχολούν κατά προτεραιότητα σήμερα τη Λ.Σ., όπως η εξασφάλιση χώρων για την αποθήκευση υλικού και για τη λειτουργία των υπό σύσταση αντιδομών, σε μόνιμη βάση (π.χ. κοινωνικού παντοπωλείου – τροφής, κοινωνικού ιατρείου και φαρμακείου – υγείας, ανταλλακτικών παζαριών, πραγματοποίησης της λαϊκής Συνέλευσης κλπ) και κατατέθηκαν κάποιες ακόμη προτάσεις, όπως για συγκρότηση κολεκτίβας πολύ-συνεργείου αλληλεγγύης με τεχνικούς διαφόρων ειδικοτήτων, συναγωνιστές, που θα επεμβαίνουν σε σπίτια που το έχουν ανάγκη και για επανενεργοποίηση της ομάδας κοινωνικής αλληλεγγύης. Ακόμη, έγινε πρόταση συνδιαμόρφωσης επιστολής προς τους καλλιτέχνες, για ενίσχυση και δημοσιοποίηση των σκοπών των δράσεων του κινήματος της πλατείας στο ευρύ κοινό.

1ο Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Πλ. Συντάγματος

Η ομάδα Α! Βοηθειών της Πλατείας ζήτησε να εγκρίνει η Λ.Σ. την πρόταση της να διαπραγματευθεί με ιδιοκτήτη τριώροφου ξενοδοχείου, που έχει κλείσει, κοντά στα Σύνταγμα, για δωρεάν ή με συμβολικό τίμημα παραχώρηση του, για τη στέγαση κοινωνικού ιατρείου, φαρμακείου, αποθήκευσης τροφής κλπ. υλικού δράσεων καθώς και η διεξαγωγή των λαϊκών συνελεύσεων. ΥΠΕΡΨΗΦΊΣΤΗΚΕ η πρόταση μετά από μακρά διαβούλευση, με τον όρο ότι το στίγμα του κινήματος της πλατείας θα πρέπει είναι ξεκάθαρο. Εφόσον, η Λαϊκή Συνέλευση με τις δράσεις της δεν επιθυμεί να υποκαταστήσει τις δομές του συστήματος μα να αντικαταστήσει τις δομές του καπιταλισμού, που καταρρέει, να συνεχίσει να αντιστέκεται σ ΄ αυτόν χτίζοντας αντιδομές αλληλεγγύης, που δεν πρέπει να έχουν καμία σχέση με παραγοντισμούς, ελεημοσύνες, φιλανθρωπίες και ΜΚΟ. Η ομάδα των γιατρών θα προχωρήσει στη διαπραγμάτευση και θα ενημερώσει για το αποτέλεσμα την επόμενη Λ.Σ., την Κυριακή 15-1-2012. Η Λ.Σ. θα συνεχίσει τη διαβούλευση, πάνω στο θέμα, με βάση τα νέα δεδομένα.

2ο Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Πλ. Συντάγματος

Έγινε ενημέρωση από μέλος της ομάδας Multimedia της Λαϊκής Συνέλευσης, που έχει το blog: https://realdemocracygr.wordpress.com/, για την παράτυπη κυκλοφορία υλικού της ομάδας, σε DVD που πωλείται με βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα και αφορά στο κίνημα της Πλατείας Συντάγματος. Μετά από διαβούλευση, υπερψηφίστηκε το πιο κάτω κείμενο διαμαρτυρίας, της ομάδας Multimedia. Η Λαϊκή Συνέλευση ζητά ομόφωνα, από τους συναγωνιστές συγγραφείς του βιβλίου, την άμεση απόσυρση του DVD από το βιβλίο: «Democracy Under Construction», διότι δεν τήρησαν κανένα όρο διαφάνειας και συλλογικότητας και προχώρησαν αυθαίρετα σε εμπορική χρήση οπτικοακουστικού υλικού του κινήματος, προς ίδιον όφελος.

Κείμενο διαμαρτυρίας για την εμπορική κυκλοφορία υλικού της ομάδας MultiMedia

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο “Δημοκρατία Under Construction: από τους δρόμους στις πλατείες”, το οποίο επιμελήθηκαν οι Χρήστος Γιοβανόπουλος και Δημήτρης Μητρόπουλος. Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις Α/Συνέχεια και πωλείται προς 16€. Όπως αναφέρεται στο εξώφυλλό του περιλαμβάνει DVD με οπτικοακουστικό υλικό από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν στην πλατεία Συντάγματος, κατά την περίοδο Μαΐου – Ιουλίου 2011. Το υλικό αυτό έχει κατά το μεγαλύτερο μέρος του παραχθεί από την ομάδα MultiMedia της ΛΣ της πλατείας Συντάγματος.
Το βιβλίο έρχεται να καλύψει μια ανάγκη για καταγραφή, αποτύπωση και αποτίμηση των γεγονότων των δύο εκείνων μηνών με τα πρωτοφανή γεγονότα, ανάγκη την οποία και αναγνωρίζουμε, ασχέτως αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με το περιεχόμενο.
Όσον αφορά στο οπτικοακουστικό υλικό, ο δημιουργός του, η ομάδα MultiMedia, με σεβασμό προς την εμπιστοσύνη που της επέδειξε ο κόσμος της πλατείας και προς την απόφαση της ΛΣ να παραχωρήσει σε αυτήν και μόνο σε αυτήν το δικαίωμα να βιντεοσκοπεί και να φωτογραφίζει τα γεγονότα που διαδραματίζονταν επάνω στην πλατεία, ανεξαρτήτως του ότι εν τέλει η συγκεκριμένη απόφαση δεν μπόρεσε εκ των πραγμάτων να εφαρμοστεί απολύτως, αποφάσισε από τις πρώτες κιόλας ημέρες λειτουργίας της να διαθέτει το υλικό που παρήγαγε υπό την άδεια creative commons by-nc-nd. Η άδεια αυτή επιτρέπει την ελεύθερη αναπαραγωγή του υλικού για μη εμπορική χρήση, ενώ παράλληλα επιβάλλει την υποχρέωση για λήψη άδειας από το δημιουργό για εμπορική χρήση του υλικού. Οι συγγραφείς του εν λόγω βιβλίου, ως συμμετέχοντες στα δρώμενα της πλατείας, ήταν πάντοτε γνώστες της σχετικής απόφασης της ΛΣ καθώς και όλων των παραπάνω.
Παρά το γεγονός αυτό, για την παράθεση στο βιβλίο του οπτικοακουστικού υλικού που χρησιμοποιείται στο εν λόγω DVD δε ζητήθηκε και ως εκ τούτου δε δόθηκε καμία άδεια χρήσης από τα μέλη της ομάδας MultiMedia, παρόλο που υπήρχαν ανά πάσα στιγμή και συνεχίζουν να υπάρχουν δυνατότητες επικοινωνίας μαζί τους (μέσω του site/email της). Παράλληλα δε ζητήθηκε, απ’ όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, σχετική άδεια χρήσης από τους δημιουργούς του υλικού, των οποίων τα ονόματα αναφέρονται στο σημείωμα που συνοδεύει το DVD.
Για όλους εμάς που στηρίξαμε με συνέχεια και συνέπεια τους αγώνες και το κίνημα της πλατείας Συντάγματος, που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με σκληρή καταστολή, που θεωρήσαμε χρέος μας απέναντι στο κίνημα να αναδείξουμε τις πλευρές του αγώνα που απέκρυπταν τα επιχειρηματικά ΜΜΕ, για όλους εμάς που επιλέξαμε να λειτουργήσουμε μέσα από την ομάδα MultiMedia ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι μας ενώνει η επιθυμία για ανιδιοτελή προσφορά προς το νέο κίνημα που γεννιόταν στις πλατείες του κόσμου. Ήταν η ελάχιστη προσφορά από τη μεριά μας για ένα εγχείρημα που νοιώθαμε ότι ξεπερνάει τον καθένα μας, ότι αποκτάει μέρα με τη μέρα τη “δική του” υπόσταση. Στο έργο αυτό προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε νοιώθοντας μεγάλη ευθύνη απέναντι στον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε με αυτό το καθήκον. Χτίσαμε την ομάδα μας με πολύ κόπο αντιστεκόμενοι σε “σειρήνες” καχυποψίας, συναισθανόμενοι τη σπουδαιότητα και την αξία του έργου που μας αντιστοιχεί.
Τα γεγονότα αυτά δεν αποτέλεσαν απλώς “μια στιγμή” στο χώρο και στο χρόνο. Το διακύβευμα ήταν και συνεχίζει να είναι το νέο υπόδειγμα που διεκδικούμε για τους εαυτούς μας, για την κοινωνία ολόκληρη, συστατικά στοιχεία του οποίου δεν μπορούν να είναι άλλα παρά η εμπιστοσύνη, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η συντροφικότητα στον αγώνα. Ο αντίπαλος είναι πιο άγριος από ποτέ και έχει και αυτός ένα νέο υπόδειγμα απέναντι στο δικό μας: το υπόδειγμα της ολοκληρωτικής και άνευ όρων υποταγής μας στις αγορές. Σε αυτό το δίχως έλεος αγώνα είναι επιτακτικό όσο ποτέ να καταφέρουμε να πείσουμε τον κόσμο ότι επί τέλους κάτι αλλάζει στον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε τους αγώνες μας και δίνουμε τις μάχες.
Σήμερα, καθώς η ΛΣ της πλατείας Συντάγματος έχει πάψει να υφίσταται με τη μαζικότητα και τη μορφή που είχε τον Ιούνιο και Ιούλιο του 2011, έχει πάψει αντίστοιχα να υφίσταται και η ομάδα MultiMedia ως όργανο της ΛΣ. Το ίδιο δεν συμβαίνει, ωστόσο, και για τη δραστηριότητα όλων των μελών της ομάδας. Έχοντας αγωνιστεί πλάι-πλάι, με παρακαταθήκη τους αγώνες της πλατείας Συντάγματος, αρκετοί από εμάς συνεχίζουμε να λειτουργούμε ως ομάδα με τις ίδιες αρχές που μας έφεραν μαζί εξ αρχής. Στο βαθμό, δε, που υπήρξαμε κομμάτι της ομάδας MultiMedia, αισθανόμαστε την ανάγκη να εκφράσουμε την έντονη διαμαρτυρία μας για την εμπορική χρήση του υλικού. Πιστεύουμε, παράλληλα, ότι όλοι/ες όσοι/ες είχαν συμμετάσχει ενεργά στο εγχείρημα εκείνο θα πρέπει να πάρουν θέση και αν συμφωνούν με το παρόν κείμενο να το διαδώσουν όπου και όπως μπορούν.
Όντας οι ίδιοι/ες δημιουργοί του μεγαλύτερου όγκου του οπτικού και οπτικοακουστικού υλικού του κινήματος της πλατείας Συντάγματος, δημοσιευμένου ή όχι στο δικτυακό μας τόπο
(https://realdemocracygr.wordpress.com/ http://www.youtube.com/realdemocracygr),
– έχοντας ευθύνη απέναντι στον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε και στη ΛΣ της πλατείας Συντάγματος που μας ανέθεσε το συγκεκριμένο έργο,
– λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το συγκεκριμένο βιβλίο πωλείται και δε διατίθεται δωρεάν,
– υπερασπιζόμενοι τα προβλεπόμενα στην άδεια διανομής του υλικού μας,
Ζητάμε να αποσυρθεί το συνοδευτικό DVD από το συγκεκριμένο βιβλίο.
Μέλη της ομάδας MultiMedia της ΛΣ της πλατείας Συντάγματος.

3ο Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Πλ. Συντάγματος (8/1/2012)
Υπερψηφίστηκε να προστεθεί άλλος ένας διαχειριστής στη σελίδα facebook της λαϊκής Συνέλευσης, από την ομάδα Α! Βοηθειών της Πλατείας, και συγκεκριμένα ο Αργύρης Αργυριάδης, για να αναρτά τις ανακοινώσεις δράσεων της ομάδας.

4ο Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Πλ. Συντάγματος (8/1/2012)
Υπερψηφίστηκε η προετοιμασία των πιο κάτω θεμάτων, για διαβούλευση στην επόμενη Λαϊκή Συνέλευση, Κυριακή 15-1-2012:
α) Το θέμα Τειρεσίας
β) Η επανοικειοποίηση, κατάληψη ή απελευθέρωση κλειστών χώρων για τις ανάγκες των αντιδομών που επιχειρεί να συγκροτήσει το κίνημα της Πλατείας Συντάγματος.

5ο Ψήφισμα Λαϊκής Συνέλευσης Πλ. Συντάγματος (8/1/2012)
Τέλος, Έγινε διαβούλευση και Υπερψηφίστηκε, εκ νέου, ο Χαιρετισμός της Λαϊκής Συνέλευσης προς όλες τις πλατείες της γης, για το 2012, που είχε ψηφιστεί ομόφωνα από τη λαϊκή Συνέλευση της προηγούμενης Λ.Σ.:

Χαιρετισμός προς όλες τις Πλατείες και τους Λαούς της Γης για το 2012
Από τον τόπο που γέννησε την Άμεση Δημοκρατία, εμείς, η Λαϊκή Συνέλευση της πλατείας Συντάγματος, στέλνουμε χαιρετισμό και μήνυμα αναγέννησης, αλληλεγγύης και αγάπης σε όλους τους λαούς.
Τα κυρίαρχα οικονομικά και πολιτικά συστήματα κατάντησαν τη δημοκρατία ένα κουρέλι, που καλύπτει τη δίψα για χρήμα και εξουσία μιας χούφτας αντικοινωνικών ατόμων. Πράγμα που οδηγεί στη διάρρηξη του κοινωνικού ιστού και τις κοινωνίες στην καταστροφή.
Σήμερα στο όνομα της Δημοκρατίας γίνονται τα χειρότερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Έφτασε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα και να περάσουμε σε νέα ιστορική φάση όπου θα επικρατούν:
• Η εργασία για όλους σαν μέσο δημιουργίας και προσφοράς, αντί της δουλείας και της μισθωτής εκμετάλλευσης.
• Η κοινωνική ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη, αντί της φιλανθρωπίας και της ελεημοσύνης.
• Ο σεβασμός του κάθε ανθρώπου και της φύσης, αντί της απαξίωσης και καταστροφής τους.
• Οι συλλογικές διαδικασίες με διατήρηση της ατομικότητας, αντί της αντιπροσώπευσης και ιδιώτευσης.
Η Άμεση Δημοκρατία διασφαλίζει τα παραπάνω με:
1. Συμμετοχή όλων στη χάραξη της πορείας της κοινωνίας μέσα από Συνελεύσεις στους χώρους εργασίας, σπουδών και κατοικίας.
2. Συμμετοχή όλων στην εκπροσώπηση, σε όργανα συντονιστικά και όχι εξουσιαστικά.
3. Άμεση ανακλητότητα όλων των εκπροσώπων με διαρκή εποικοδομητικό έλεγχο.
4. Δημιουργία του αναγκαίου ελεύθερου χρόνου σε όλους για την αυτοπραγμάτωση και τη συμμετοχή τους στα κοινά.
5. Διαπαιδαγώγηση, μέσα από την άμεση συμμετοχή, ενεργών πολιτών και όχι παθητικών υπηκόων.
Η Άμεση Δημοκρατία είναι μια εξελικτική πορεία, που κάποιες διαδικασίες της έχουν αρχίσει σε πολλά μέρη του κόσμου. Διαρκώς επεκτείνεται σε όλες τις σφαίρες της κοινωνικής ζωής, με βασικό σκοπό και μέσον την αδελφική συνεργασία όλων των ανθρώπων και των λαών χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
Ας μετατρέψουμε τη σημερινή κρίση σε μια παγκόσμια συνεννόηση ανθρώπων ενεργών, δημιουργών της ζωής τους και της ιστορίας τους.