Δεντροφυτευση στο ελληνικο

Δεντροφύτευση στο Ελληνικό

Ελληνικό, 04 Μάρτη 2012

Εκατοντάδες πολίτες του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης, του δήμου Αλίμου, των όμορων δήμων, αλλά και δήμων όλης της Αττικής ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της “Πρωτοβουλίας για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό” για δεντροφύτευση ελαιόδεντρων στο χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων Κανόε – Καγιάκ. Η δραστηριότητα έγινε με τη συνεργασία του δήμου Ελληνικού – Αργυρούπολης και του δήμου Αλίμου και τη στήριξη της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» και άλλων κοινωνικών φορέων και συλλογικοτήτων.

Στα πλαίσια της δράσης αυτής εκατοντάδες πολίτες, αλλά και φορείς και συλλογικότητες, “υιοθέτησαν” ένα ελαιόδεντρο, το οποίο φύτεψαν, πότισαν και θα φροντίσουν στο εξής. Καθόλη τη διάρκεια της φύτευσης παρέχονταν οδηγίες στους παρευρισκόμενους από μικροφωνική. Στο τέλος της δραστηριότητας μοιράστηκε φαγητό από αλληλέγγυα κουζίνα, καθώς και λαχανικά από τον αυτοδιαχειριζόμενο αγρό του ελληνικού.

Μετά τη μετακόμιση του αεροδρομίου στα Σπάτα, η χρήση της περιοχής του αεροδρομίου του ελληνικού είχε χαρακτηριστεί ως “μητροπολιτικό πάρκο”. Η πρόταση για την υλοποίηση του έργου επιλέχθηκε το 2003 μετά από διαγωνισμό που προκηρύχθηκε απο το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε σε συνεργασία με την Διεθνή Ένωση Αρχιτεκτόνων ανάμεσα από 159 προτάσεις. Παρόλα αυτά, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία κίνηση προς τη δημιουργία του πάρκου αυτού. Αντίθετα, σταδιακά παρουσιάζονταν διάφορες προτάσεις που σχετικοποιούσαν την αρχική απόφαση για μητροπολιτικό πάρκο, με πρόσχημα την “ανάπτυξη” της περιοχής.

Και φτάσαμε στο σημερινό αποκορύφωμα, όπου το φιλέτο του ελληνικού αποτελεί ένα ακόμα από τα φιλέτα που έρχεται να ξεπουλήσει η μη εκλεγμένη ελληνική κυβέρνηση. Σε πρόσφατο σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη βουλή προβλέπεται παραχώρηση άδειας για τερατώδη οικιστική δόμηση, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει το κυνήγι για τους επίδοξους επενδυτές. Ανάμεσα σε άλλα, το ν/σ προβλέπει παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, της θάλασσας και του βυθού της (!), δυνατότητα για χτίσιμο μέσα στη θάλασσα (τεχνητά νησία, πισίνες κλπ), επιτρέπει την ανάπτυξη κάθε είδους χρήσεων (πχ γκολφ, καζίνο, κέντρα διασκέδασης κλπ), προβλέπει τη δημιουργία δήθεν μητροπολιτικού πάρκου, το οποίο, ωστόσο, δε θα είναι κοινόχρηστο κ.α.

Σε αυτή τη συγκυρία είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε η μαζική παρουσία του κόσμου, όχι μόνο των όμορων δήμων, αλλά όλης της Αττικής. Σε αυτό το πλαίσιο οργανώθηκε σήμερα δεντροφύτευση από την “Πρωτοβουλία για έναν αυτοδιαχειριζόμενο αγρό στο Ελληνικό”, σε συνεργασία με το δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης, το δήμο Αλίμου και με τη στήριξη της «Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού» και άλλων κοινωνικών φορέων και συλλογικοτήτων.

Η πρωτοβουλία αυτή ήταν μια από τις πολλές που πρέπει να ακολουθήσουν για να οικειοποιηθεί ο λαός το χώρο του παλαιού αεροδρομίου. Μόνο έτσι μπορεί να μπει φρένο στα εφιαλτικά σενάρια, στα οποία οδηγεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.

Advertisements