Διαδήλωση & Πορεία εναντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα ρατσιστικά πογκρόμ

Αντιρατσιστικο συλλαλητηριο 24/04
Αθήνα, 24/04/2012 -18:00 Ομόνοια

Ακολουθούν τα καλέσματα από Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών και Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Ποτέ ξανά στρατόπεδα συγκέντρωσης

Τις τελευταίες ημέρες γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης επιχείρησης στιγματισμού και διωγμού των μεταναστών. Η εξαγγελία του Χρυσοχοΐδη για τη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης μεταναστών, η ανάλογη δήλωση του Λοβέρδου ότι θα φτιαχτούν ειδικές πτέρυγες για τους μετανάστες στα νοσοκομεία, ο καταιγισμός ρατσιστικών τηλεοπτικών ρεπορτάζ, καθώς και οι αστυνομικές επιχειρήσεις στο κέντρο της Αθήνας, αποτελούν μέρη αυτής της επιχείρησης στιγματισμού. Δεδομένου ότι το αμέσως προηγούμενο διάστημα δεν υπήρξε το παραμικρό γεγονός που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως αφορμή μιας τέτοιας εκστρατείας μίσους, γίνονται αμέσως εμφανείς οι προεκλογικές στοχεύσεις κυβέρνησης και των μίντια. Λίγες βδομάδες πριν τις εκλογές, και μπροστά στη διαφαινόμενη πολιτική ήττα των κομμάτων του Μνημονίου, επιχειρείται η βίαιη αλλαγή της πολιτικής ατζέντας. Στοχοποιούν τους μετανάστες για να περάσουν στο απυρόβληπτο αυτοί που έκοψαν τους μισθούς και τις συντάξεις, αυτοί που οδηγούν τη χώρα στην χρεοκοπία και την κοινωνία στην απόγνωση. Ο άμεσος στόχος είναι οι εκλογές και η διάσωση των μνημονιακών κομμάτων, αλλά το πράγμα πάει πολύ παραπέρα. Θέλουν να στρέψουν τους φτωχούς ενάντια σε αυτούς που είναι ακόμα πιο φτωχοί, ούτως ώστε οι πλούσιοι να συνεχίζουν να κερδοσκοπούν ανενόχλητοι. Χρησιμοποιούν δηλαδή τους μετανάστες με τον ίδιο τρόπο που μεταχειρίστηκαν οι Ναζί τους Εβραίους: ως εξιλαστήρια θύματα της κοινωνικής κρίσης. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε, δεν πρέπει να επιτρέψουμε την αναβίωση του φασιστικού εφιάλτη.
Διαβάστε όλο το κείμενο του καλέσματος:
Μιλάμε για αναβίωση του φασιστικού εφιάλτη, γιατί πώς αλλιώς θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν:
· Η αναβίωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης, όπου θα κρατούνται χιλιάδες άνθρωποι χωρίς δίκη, απλώς και μόνο επειδή πέρασαν χωρίς βίζα τα σύνορα;
· Η δημιουργία ειδικών χώρων στα νοσοκομεία για τους μετανάστες, κόντρα σε κάθε έννοια ιατρικής δεοντολογίας, η οποία επιβάλλει την ισότιμη μεταχείριση των ασθενών, χωρίς διακρίσεις, και αποκλεισμούς;
· Οι συνεχείς επιχειρήσεις της αστυνομίας (τις οποίες αποκαλούν «σκούπες» γιατί ακριβώς θεωρούν τους μετανάστες σκουπίδια και όχι ανθρώπους) που στέλνουν στα κρατητήρια χιλιάδες ανθρώπους, χωρίς αυτοί να έχουν διαπράξει κάποιο έγκλημα;
Το κυνήγι μαγισσών δεν στρέφει μόνο τη λαϊκή οργή για την κρίση στη λάθος κατεύθυνση, αλλά βυθίζει συνολικά την κοινωνία στη φασιστική βαρβαρότητα.
Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει την αθλιότητα των πογκρόμ και των στρατοπέδων συγκέντρωσης, πόσο μάλλον η ανθρωπιστική κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας. Κι αυτό γιατί για την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, δεν φταίνε οι μετανάστες, αλλά η πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αυτή η πολιτική που:

·
Σπρώχνει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στην εξαθλίωση και την περιθωριοποίηση –με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αύξηση της εγκληματικότητας. Στη μιζέρια που ζούσαν μέχρι τώρα μόνο οι μετανάστες, η μνημονιακή πολιτική στέλνει πλέον και χιλιάδες Έλληνες.
·
Αφήνει χωρίς στοιχειώδεις υπηρεσίας πρόνοιας όσους δεν μπορούν να βρουν δουλειά ή έχουν ελάχιστα εισοδήματα, είτε είναι μετανάστες είτε είναι ντόπιοι. Αν προσφερόταν ένα πιάνο φαΐ κι ένα κατάλυμα για τη νύχτα σε όσους το έχουν ανάγκη (κάτι που είναι απολύτως εφικτό και δεν έχει μεγάλο κόστος), η ανθρωπιστική κρίση στο κέντρο της Αθήνας θα είχε αποφευχθεί.
·
Δεν επιτρέπει σε χιλιάδες μετανάστες να φύγουν προς τι χώρες της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης, που είναι και ο τελικός προορισμός τους. Τα αστυνομικά μπλόκα και οι ασφυκτικοί έλεγχοι στα δυτικά σύνορα της χώρας παρατείνουν για μήνες την τράνζιτ παραμονή χιλιάδων μεταναστών στην Ελλάδα, χωρίς οι ίδιοι να το επιθυμούν.
·
Οδηγεί μαζικά τους μετανάστες στην απονομιμοποίηση. Χωρίς χαρτιά και χωρίς δυνατότητα απεύθυνσης στη διοίκηση, οι μετανάστες γίνονται αντικείμενα της πιο άγριας εκμετάλλευσης από τους εργοδότες (είτε πληρώνονται ελάχιστα είτε και καθόλου), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πετύχουν ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Λύσεις βέβαια υπάρχουν. Πρόκειται για μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν αμέσως, για να σταματήσει η φασιστική κατρακύλα και η ανθρωπιστική κρίση:

1. Να σταματήσουν τα πογκρόμ και να μη δημιουργηθούν στρατόπεδα συγκέντρωσης.
2. Να παρασχεθούν κοινωνικές υπηρεσίες πρόνοιας (τροφή, κατάλυμα, περίθαλψη) σε όσους τις έχουν ανάγκη, είτε είναι μετανάστες είτε είναι Έλληνες.
3. Να δοθούν άδειες παραμονής με δυνατότητα ταξιδιού στο εξωτερικό σε όσους μετανάστες επιθυμούν να μεταβούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
4. Να σταματήσει η ελληνική κυβέρνηση να παραβιάζει κατάφωρα τη διεθνή νομοθεσία και να παράσχει πολιτικό άσυλο στους πρόσφυγες που το δικαιούνται, αλλά παρανόμως σήμερα δεν το παίρνουν.
5. Να νομιμοποιηθούν και να αποκτήσουν ίσα δικαιώματα όσοι μετανάστες ζουν κι επιθυμούν να παραμείνουν στη χώρα.

Αν η καθοδηγούμενη υστερία για το μεταναστευτικό πετύχει τους στόχους της, δεν θα καταστρέψει μόνο τις ζωές χιλιάδων μεταναστών. Θα αποτελέσει επίσης την καλύτερη διασφάλιση οι «από πάνω» θα συνεχίσουν ανενόχλητοι τη μνημονιακή λεηλασία, ενώ «οι από κάτω» θα τρώγονται μεταξύ τους. Με τους μετανάστες ζούμε κι εργαζόμαστε μαζί. Μαζί πρέπει να παλέψουμε για ένα κοινό καλύτερο μέλλον.

Διαδήλωση ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα ρατσιστικά πογκρόμ
Τρίτη, 24 Απριλίου, 6:00 μμ, Ομόνοια

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα

Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων & Μεταναστών (Τσαμαδού 13, Εξάρχεια T.K. 10683 Αθήνα) Τηλ: 210 3813928, Φαξ: 210 3830098, http://migrant.diktio.org/

– – – –

Πορεία εναντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα ρατσιστικά πογκρόμ

Η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ-τραπεζών έχει εξαπολύσει πρωτοφανή επίθεση στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, θέλοντας να αποπροσανατολίσει και να αποσπάσει την προσοχή από την εξαθλίωση που προκαλεί η μνημονιακή πολιτική σε βάρος της συντριπτικής πλειοψηφίας των εργαζομένων και της νεολαίας. Χρησιμοποιώντας ένα λεξιλόγιο που θυμίζει τις πιο ζοφερές στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας, οι Χρυσοχοΐδης και Λοβέρδος χαρακτηρίζουν συλλήβδην τους ξένους εργάτες «εγκληματίες» και «απειλή για τη δημόσια υγεία», ενώ επιστημονικές μελέτες των αρμόδιων ευρωπαϊκών και κρατικών φορέων καταρρίπτουν ως ψευδείς αυτούς τους ισχυρισμούς.

Δεν μένουν όμως στα λόγια: Η δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης, τείχους στον Έβρο, καθώς και χωριστών πτερύγων στα νοσοκομεία για τους μετανάστες, αποτελούν μέτρα φασιστικής νοοτροπίας. Μαζί με τα καθημερινά πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας, καθώς και με την γενική όξυνση της καταστολής τόσο εναντίον των μεταναστών όσο κι εναντίον όσων αγωνίζονται, δημιουργούν ένα πλαίσιο απαρτχάιντ και αστυνομοκρατίας στην Ελλάδα του 2012. Και αυτή ακριβώς η πολιτική, χέρι χέρι πάντοτε με την προπαγάνδα των media, είναι που ενισχύει τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής.

Θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι οι Έλληνες και ξένοι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα, αλλά πρέπει να παλέψουμε μαζί ενάντια στη μνημονιακή πολιτική που καταστρέφει εξίσου τις ζωές μας. Για την άνοδο της ανεργίας και της εγκληματικότητας δεν φταίνε οι μετανάστες. Υπεύθυνα είναι τα μέτρα κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ κι εργοδοσίας που σπρώχνουν μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στην εξαθλίωση, την ίδια στιγμή που καταστρέφουν τις υπηρεσίες πρόνοιας για τους κοινωνικά αποκλεισμένους. Σήμερα στο στόχαστρο είναι οι μετανάστες, αύριο θα είμαστε και όλοι οι υπόλοιποι. Ήδη στην Ουγγαρία φτιάχνουν στρατόπεδα συγκέντρωσης για ανέργους και ανάλογης λογικής είναι και τα εργασιακά στρατόπεδα της υπερεκμετάλλευσης, δηλαδή οι “Ειδικές Οικονομικές Ζώνες”, που θέλουν να στήσουν σε όλη τη χώρα.

Σε ενωτική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 10/4 στο Πολυτεχνείο, μεταναστευτικές κοινότητες, αντιρατσιστικές οργανώσεις, σωματεία και αριστεράκόμματα αποφάσισαν τη διοργάνωση διαδήλωσης ενάντια στα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα ρατσιστικά πογκρόμ την Τρίτη 24 Απριλίου. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 6:00 μμ από την Ομόνοια και θα κατευθυνθεί στη Βουλή. Καλούμε συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους λαϊκές συνελεύσεις, επιτροπές γειτονιών, αλλά και κάθε προοδευτικό πολίτη να πλαισιώσουν την κινητοποίηση μας. Η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της λαϊκής αντίστασης στο Μνημόνιο και τον εκφασισμό της κοινωνίας.

Όχι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, τα ρατσιστικά πογκρόμ και την αστυνομοκρατία.

Νομιμοποίηση, ίσα δικαιώματα, και πλήρης δυνατότητα μετακίνησης στο εξωτερικό για τους μετανάστες – Άσυλο στους πρόσφυγες – Κατάργηση του Συμφώνου μετανάστευσης της ΕΕ και αποχώρηση από τη συνθήκη Δουβλίνο 2
Έξω οι ναζί από τη Βουλή και τις γειτονιές
Ντόπιοι και μετανάστες παλεύουμε μαζί για τα μεροκάματα, την ασφάλιση, τις ελευθερίες μας.

Διαδήλωση Τρίτη 24/4, 6:00 μμ, Ομόνοια

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών
Κίνηση "ΑΠΕΛΑΣΤΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ"
tel-fax: 210-5130373, 3306286,6974363037, www.ksm.gr

Την κινητοποίηση υποστηρίζουν μέχρι στιγμής (17/04/2012) οι (ο κατάλογος παραμένει ανοιχτός):
ACT UP, ΑΚΟΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΔΕΑ, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ένωση Αφρικανών Γυναικών, Ένωση Μεταναστών Εργατών, Κασάπι Ελλάς (Ένωση Φιλιππινέζων Εργαζομένων),Κέντρο Αγωνιστικής και Πολιτιστικής Αλληλεγγύης των λαών Τουρκίας – Ελλάδας (ΚΑΠΑ)- Περιοδικό Ο Αγώνας, Κενυατική Κοινότητα Ελλάδας, Κίνηση Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, Κόκκινο, Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών-Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό, Νεολαία Συνασπισμού, Ξεκίνημα, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Πακιστανική Κοινότητα “Η ενότητα”, Πολιτιστικός Σύλλογος Αφγανών (ΝΟΥΡ), Πολιτιστικός Σύλλογος Κουρδιστάν, Πρωτοβουλία των Ιρανών Πολιτικών Προσφύγων στο Πολυτεχνείο, ΣΥΡΙΖΑ , Σύλλογος Καμερουνέζων Ελλάδας , Σύλλογος Μαροκινής Κοινότητας Ελλάδας, Σύλλογος Μεταναστών Εργατών 25 Γενάρη, Σύνδεσμος Σουδανών Προσφύγων Ελλάδας, YRE

Advertisements