Από τη φασιστική επίθεση στον πρόεδρο της Αφγανικής κοινότητας

Ακολουθεί απόσπασμα από την επιστολή που είχε αποστείλει ο πρόεδρος της Αφγανικής κοινότητας προς τον Πρωθυπουργό της χώρας τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο οποίο αναφέρει επιλεκτικά κάποιες από τις επιθέσεις που έχουν δεχτεί Αφγανοί μετανάστες τους τελευταίους μήνες.

“…από τις αρχές Αυγούστου έως και σήμερα έχει καταγραφεί πλήθος περιστατικών. Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά τα οποία σκιαγραφούν την κρισιμότητα της κατάστασης. Στις 16/8 στην περιοχή του Σταθμού Λαρίσης και επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως και ώρα 21:30 ο Αφγανός αιτών άσυλο Αμπντούλ Ραχίμ δέχτηκε ρατσιστική επίθεση εκ μέρους ακροδεξιάς οργάνωσης. Στις 10/9 ο Μορταζά Χοσαινί, 15 ετών, δέχτηκε άγρια επίθεση στον Αγ.Παντελεήμονα και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο αιμόφυρτος. Στις 8/9 ο Σαϊντ Γολάμ Χοσαίν, 17 ετών, ξυλοκοπήθηκε ενώ περίμενε στο φανάρι απέναντι από την εκκλησία του Αγ. Παντελεήμονα. Στις 10/9 μια ομάδα ατόμων επιβιβάστηκε στο λεωφορείο στη στάση του Αγ. Παντελεήμονα και ξυλοκόπησαν όσους αλλοδαπούς βρέθηκαν στον δρόμο τους. Ο Μοχτάρ Αλιζαντά, 27 ετών, ήταν ανάμεσα τους και καταγγέλλει το γεγονός. Όλα τα παραπάνω περιστατικά έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία. Ωστόσο, καμία ενέργεια εκ μέρους της Αστυνομίας δε μας έχει γνωστοποιηθεί μέχρι σήμερα. Οι επιθέσεις των συγκεκριμένων ακραίων ομάδων γίνονται καθημερινά ολοένα και πιο συχνές και άγριες.

Στις 16/9, την ώρα που ο Υπουργός Μετανάστευσης του Αφγανιστάν συναντούσε τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Παπουτσή, τρείς Αφγανοί αιτούντες άσυλο δέχτηκαν άγρια επίθεση με δολοφονικές προθέσεις μπροστά στην οικία τους στον Αγ. Παντελεήμονα, οδός Περγάμου 31, με αποτέλεσμα ένας εξ αυτών, ο Ραχιμί Αλί , 24 ετών,  να διακομιστεί εσπευσμένα στο Λαϊκο Νοσοκομείο φέροντας βαριά τραύματα από μαχαιριές στο θώρακα. Ακόμη νοσηλεύεται διασωληνωμένος, έχοντας ευτυχώς διαφύγει τον κίνδυνο. Την ίδια στιγμή με διαφορά λεπτών ο Γολαμ Ρεζά 17 ετών δέχτηκε άγρια επίθεση και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΚΑΤ με βαριά τραύματα στο κεφάλι. Αφού ο Αφγανός Υπουργός μετανάστευσης και ο Αντιπρόεδρος της Αφγανικής Κοινότητας στην Ελλάδα μετέφεραν το πρόβλημα την ίδια μέρα στον Έλληνα Υπουργό, τονίζοντας τον κίνδυνο που φαίνεται να διατρέχουν ιδιαίτερα οι Αφγανοί στην Ελλάδα,  η Αστυνομία για πρώτη φορά συνέλαβε τρεις από τους δράστες της επίθεσης.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι συμβαίνουν καθημερινά πλήθος παρόμοιων επιθέσεων εις βάρος αλλοδαπών παρ’ όλα αυτά, τα θύματα δεν τις καταγγέλλουν.”