Πρόσφυγες στο Λαύριο

Τα βίντεο που ακολουθούν απεικονίζουν μία μόνο στιγμή της ζωής των προσφύγων στο κέντρο προσφύγων του Λαυρίου, όπου το φαγητό είναι εδώ και μέρες υπόθεση δωρεάς από το υστέρημα αλληλέγγυων…

Ακολουθούν τα παρακάτω βίντεο:


Στο κέντρο υποδοχής προσφύγων Λαυρίου βρίσκονται 265 ενήλικες και 85 παιδιά. Οι άνθρωποι που βρίσκονται εδώ είναι πρόσφυγες, δηλαδή αναζητούν δικαίωμα στην ύπαρξη, όχι μόνο σε μια καλύτερη ζωή […] Υπάρχουν αιτούντες πολιτικού ασύλου εδώ (που βρίσκονται ήδη εδώ πέρα) για 10, 15, 20 χρόνια! […] Εδώ και 15 ημέρες οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές του κέντρου είναι απλήρωτοι. Τα 85 παιδιά που ζουν εδώ επιβιώνουν με προσφορά από τον κόσμο.


Τα τρόφιμα που μαζέψαμε τώρα είναι από τη λαϊκή συνέλευση της Σύρου […] από ανθρώπους που τα στέλνουν από το υστέρημά τους.


Τα παιδιά στο κέντρο μεγαλώνουν με ένα τεράστιο ψυχικό τραύμα. Αυτή τη στιγμή δεν έχουν γάλα, φαγητό, τίποτα […] Όσοι συμμετέχουμε στην προσπάθεια σίτισης των προσφύγων στο Λαύριο δεν είμαστε εθελοντές, δεν υποκαθιστούμε τις υπηρεσίες που πρέπει να κάνουν αυτή τη δουλειά […] Και η αγάπη δεν είναι αμελητέα ποσότητα. Και την έχουν ανάγκη αυτά τα παιδιά!


Σε αυτό το δωμάτιο 3×3 ζούνε επτά άτομα […] Όταν κάποιος τραβήξει το καζανάκι από πάνω το νερό της τουαλέτας πέφτει εδώ μέσα!


Είμαι στην Ελλάδα από το 2002, έχω πέντε παιδιά, το ένα έχει γεννηθεί εδώ. Μου έχουν στείλει απόφαση απέλασης […] Το ίδιο κάνουν και για άτομα που είναι εδώ πάνω από δέκα χρόνια.


Εδώ και περίπου ένα χρόνο μας έχουν κόψει το ζεστό νερό. Δε ζούμε όπως οι κανονικοί άνθρωποι […] Τα παιδιά δε θέλουν να πάνε σχολείο γιατί δεν έχουν χρήματα να φάνε όπως και οι υπόλοιποι συμμαθητές τους […]


Είμαι πολιτικός πρόσφυγας. Ήρθα στην Ελλάδα για να μεγαλώσει το παιδί μου σε μια δημοκρατική χώρα […] Τώρα με την οικονομική κρίση δεν υπάρχει δουλειά για κανέναν. (Για να ζήσουμε) το χειμώνα μαζεύω χόρτα, μετά αμπελόφυλλα, μετά σύκα […] Στην Τουρκία δεν μπορώ να επιστρέψω. Αν μπορούσα να επιστρέψω δε θα περίμενα ούτε ένα λεπτό. Εκεί έχω σπίτι.


Εδώ και δέκα μέρες δε μας έχουν δώσει φαγητό […] Ήρθαμε εδώ από το Αφγανιστάν λόγω του πολέμου. Τριάντα χρόνια έχουμε πόλεμο […] Η δασκάλα τηλεφώνησε και ρώτησε “γιατί δε φέρνεις τα παιδιά”; -Γιατί δεν έχουν ρούχα, αποκρίθηκα.


Υποστηρίζουμε τους εργαζόμενους που απεργούν γιατί δεν έχουν πληρωθεί 6-7 μήνες και ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό που μας βοηθάει και μας υποστηρίζει. Δεν έχω καταλάβει όμως γιατί το κράτος δεν κάνει κάτι εδώ και 8 μέρες που είμαστε χωρίς τρόφιμα […] Είμαστε εδώ ως πολιτικοί πρόσφυγες, στο κράτος μας έχουμε πόλεμο […] Με τα χαρτιά που μας δίνουν μπορούμε μόνο να κυκλοφορήσουμε στη χώρα, όχι να βγούμε έξω […] Η Ελλάδα θα πρέπει να συμπεριφέρεται στους πρόσφυγες όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.


Θέλουμε τα παιδιά μας να ζουν και να μεγαλώσουν σαν κανονικοί άνθρωποι, όχι από τη φιλανθρωπία των άλλων […] Το φαγητό τους είναι ρύζι, μακαρόνια, φασόλια και ξανά τα ίδια.

Advertisements

One comment on “Πρόσφυγες στο Λαύριο

Comments are closed.