Μεταλεια χρυσου χαλκιδικη

Θα γίνει η Χαλκιδική κέντρο επεξεργασίας μεταλλευμάτων των Βαλκανίων;

Αθήνα, 6 Ιουνίου 2012
Εκδίκαση στο ΣτΕ της προσφυγής των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην επέκταση των μεταλλείων χρυσού.

Στο καινούργιο σχέδιο προβλέπεται μια πάρα πολύ μεγάλη επέκταση, εντατικοποίηση και δημιουργία μεταλλουργίας χρυσού – χαλκού και μεταφορά μεταλλευμάτων από γειτονικές περιοχές και γειτονικές χώρες για επεξεργασία στη Χαλκιδική […] Θα αλλάξει ο χαρακτήρας της περιοχής από γεωργική / τουριστική σε βιομηχανική […] Εκατομμύρια τόννοι τοξικά απόβλητα θα μείνουν στη Χαλκιδική […] Το ελληνικό κράτος παραχώρησε τα μεταλλεία στην εταιρία με τιμή €11 εκ., τα οποία μάλιστα δεν εισέπραξε, αλλά θεωρήθηκαν ως αποζημίωση προς την εταιρία, τη στιγμή που η χρηματιστηριακή αξία των μεταλλείων ανέρχεται σήμερα σε €2 δις.!

Πρόκειται για ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο. Για €11 εκ. πούλησε ο υπουργός το 2004 317.000 στρέμματα μεταλλευτικής ιδιοκτησίας, 300 σπίτια στο Στρατώνι, μερικές χιλιάδες στρέμματα αστικών οικοπέδων, 20-25.000 τ.μ. βιομηχανικών εγκαταστάσεων, δύο μεταλλευτικές έτοιμες εκμεταλλεύσεις, […] δύο φρέατα -αποθέματα μεταλλείου- αξίας €70 εκ. με τις τότε τιμές και το τέλμα της Ολυμπιάδας, το οποίο αν εκμεταλλευτούν θα αποδόσει άλλα €70-80 εκ. Και όλα αυτά σε μια εταιρία που δημιουργήθηκε σε 3 μέρες με €60.000 μετοχικό κεφάλαιο!

Δείτε τη συνέχεια όλα τα βίντεο…
Αν η απόφαση του ΣτΕ είναι θετική για την εταιρία, ξεχάστε τη Χαλκιδική που ξέρατε! […] Εμείς θέλουμε να πάμε σε μια ανάπτυξη που να βασίζεται πάνω απ’ όλα στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Στην περιοχή υπήρχε ένα φυλάκιο αγώνα εδώ και τρία χρόνια. Περιφρουρούσαμε την περιοχή 30 άτομα, εκ των οποίων οι μισές γυναίκες, και η εταιρία ανέβασε 500 εργαζόμενους εναντίων 30 κατοίκων […] Την 25η Μαρτίου έγινε συλλαλητήριο με πορεία 8 χιλιομέτρων με αυτοκίνητα μέχρι τη Μεγάλη Παναγία, όπου δεχτήκαμε απίστευτη επίθεση από τα ΜΑΤ. Από τότε η εταιρία έχει κάνει κανονική κατάληψη στο βουνό […]

“Μην τρέφετε ελπίδες, αν θέλετε χρυσό, ανοίξτε τις θυρίδες!”

Προσφύγαμε στο ΣτΕ για περιβαλλοντολογικούς λόγους […] Στις 20 Μαρτίου 2012, για πρώτη φορά στα χρονικά της Ελλάδος, οργανωμένος στρατός εργατών από μια εταιρία ήρθε και ξυλοκόπησε αθώους πολίτες που διαμαρτυρόταν δικαίως ή αδίκως […]