1ο Gay pride Θεσσαλονίκης –

Θεσσαλονίκη, 23-24 Ιουνίου

Γράμμα από μία συμμετέχουσα στη διοργάνωση του 1ου gay pride που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκδηλώσεις διήρκεσαν ένα διήμερο και ήδη από την Παρασκευή διαφαινόταν αυτό που θα ακολουθούσε το Σάββατο, αν και ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμα και όσων το οργανώναμε.
Την Παρασκευή υπολογίζουμε ότι από τον χώρο της εικαστικής έκθεσης, της συζήτησης με τη Μαρίνα Γαλανού και του street party πέρασαν περίπου 350 άτομα. Τη συζήτηση μάλιστα (σχετικά με τα τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των διεμφυλικών ατόμων σήμερα) πρέπει να την παρακολούθησαν πάνω από 70-80 (κάποιοι καθόμασταν ακόμη και στο πάτωμα για να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι) σε μια αίθουσα που δύσκολα χωρούσε 25-30, χωρίς κλιματισμό και με τη θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη κοντά στους 38 βαθμούς (και με υγρασία κοντά στο 70%, που πάει να πει με λίγα λόγια ότι ήταν σχεδόν ανυπόφορα).

Το άσχημο είναι ότι οι δυνάμεις μας δεν επαρκούσαν για περιφρούρηση κι έτσι το βράδυ της Παρασκευής προς ξημερώματα Σαββάτου, καταστράφηκαν τα περίπτερα (που είχαν ήδη στηθεί) με συνθήματα. Κάποιοι λένε ότι ήταν χρυσαυγίτες, εγώ διαφωνώ και τείνω προς την άποψη ότι ναι μεν ήταν κάτι οργανωμένο (ήταν τέτοιας έκτασης που δεν μπορούσε να είναι δουλειά ενός μόνο “πειραγμένου”), αλλά μάλλον επρόκειτο για βλαμμένα, νεαρά άτομα (ήταν κι ανορθόγραφα τα περισσότερα!), που το πιθανότερο είναι ότι ανήκουν σε κάποια χριστιανική νεολαία. Οι χρυσαυγίτες σπάνια κάνουν κάτι χωρίς υπογραφή, χώρια που δεν ταίριαζε το όλο στυλ. Το μόνο που ταιριάζει είναι η θρασυδειλία, γιατί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι πέντε πιτσιρίκια (4 κοριτσάκια και ένα αγόρι, όλοι κάτω από 24 χρονώ) που είχαμε αφήσει για όλο τον πεζόδρομο κουράστηκαν γύρω στις 6.30 το πρωί κι έφυγαν για ένα μισάωρο – μέχρι τις 7.00 και πριν να έρθει η επόμενη βάρδια είχαν γραφτεί τα πάντα. Επειδή τρέχαμε όλοι για το στήσιμο της εκδήλωσης και του χώρου δεν υπήρχε χρόνος για να γράψουμε μια καταγγελία.

Λίγο πριν τους χαιρετισμούς (κατά το απόγευμα του Σαββάτου) εμφανίστηκαν στη μία από τις δύο πύλες του πεζοδρομημένου τμήματος της Αγίας Σοφίας (από Τσιμισκή, για όσους ξέρουν από Θεσσαλονίκη) γύρω στους 30 “θρησκευόμενους και βαθιά αγανακτισμένους πολίτες”, που ουρλιάζοντας “αίσχος-αίσχος” απειλούσαν να μπουν στον πεζόδρομο. Σχηματίσαμε αμέσως αλυσίδες, μπήκαν μπροστά και οι σύντροφοι από το ΞΕΚΙΝΗΜΑ με ένα μεγάλο πανό, οι τρεις από τους τέσσερις βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης (Αμανατίδης, Χαραλαμπίδου από το Αριστερό Ρεύμα, Γιάννα Γαϊτάνη από τη ΔΕΑ), προστέθηκαν και σύντροφοι από τον αντιεξουσιαστικό χώρο και τους κρατήσαμε έξω από το χώρο των εκδηλώσεων φωνάζοντας συνθήματα (κάποια εξόχως χαριτωμένα, αν και θα υπάρξουν κάποιοι που μπορεί να διαφωνήσουν! Πάρτε μια εικόνα: “Έξω οι φασίστες απ’ τη Θεσσαλονίκη”, “Είμαστε όλοι τρανς, είμαστε λεσβίες, την κρίση να πληρώσουν οι πλούσιες κυρίες”, “Η κανονικότητα είναι μια παγίδα, οι διαστροφές δεν έχουνε πατρίδα”, “Είμαστε λεσβίες, είμαστε αδελφές, τραβέλια, πλακομούνες και ό,τι άλλο θες “, “Το πάθος για το πρωκτικό είναι δυνατότερο από τον αγιασμό” – στο τελευταίο τα ΜΑΤ πήραν εντολή να φορέσουν τις μάσκες τους γιατί οι χριστιανοί την είδαν σταυροφόροι και έκαναν μια τελευταία απέλπιδα κίνηση να μπουν μέσα!). Με πολλή δυσκολία ομολογουμένως τα ΜΑΤ τούς απώθησαν κι εμείς αφήσαμε στην είσοδο κάποιες δεκάδες συντρόφους για να ελέγχουν την πύλη όσο διαρκούσαν οι εκδηλώσεις στην Αγίας Σοφίας.

Η πορεία ωστόσο ήταν αυτή που ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας!
Οι περισσότεροι στη Συνέλευση της HOMOphonia υπολόγιζαν ότι δύσκολα θα ξεπερνούσαμε τους 500-700 (εγώ ήμουν από τους λίγους που έλεγαν ότι θα ξεπεράσουμε τους 2.000). Τελικά πρέπει να πορεύτηκαν μαζί μας πάνω από 3.000 άτομα και αν συνυπολογίσουμε όλους όσοι ήταν στα μπαλκόνια, στις καφετέριες και στα πεζοδρόμια, που ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικοί, ο αριθμός ανεβαίνει. Πάντως είναι η μοναδική πορεία στη ζωή μου που περπατούσαμε στο δρόμο και στέκονταν άνθρωποι στο πεζοδρόμιο που μας χειροκροτούσαν ή χόρευαν μαζί μας.

Όλα εκτυλίχθηκαν μέσα σε ένα ιδιαίτερα ενθουσιώδες κλίμα, με παλμό, με δυναμική, με συνθήματα που είναι δύσκολο να περιγραφεί για όσους δεν συμμετείχαν. Ακόμα και βιντεάκια να δείτε, δύσκολα θα μπορούσαν να αποτυπώσουν όσα διαδραματίζονταν. Όταν μία συντρόφισσα έδωσε ένα μπουκαλάκι νερό σε μία από τις χορεύτριες afrobrasilian που ήταν εκεί με τα κρουστά των Paranue, της απάντησε “δεν το έχω ανάγκη, γιατί αυτή τη στιγμή δε νιώθω!” Όποιον και να ρωτήσετε που πήρε μέρος στην πορεία θα σας απαντήσει με την ίδια λέξη “έκσταση”! Ήταν πολλοί οι ομοφυλόφιλοι (μεταξύ αυτών και σύντροφοι από το κίνημα), αλλά και straight που δεν μπορούσαν να σταματήσουν να κλαίνε!

Το μόνο άσχημο μέσα στο κλίμα γιορτής είναι ότι, ενώ είχαμε βγει σε πορεία, κάποιοι “φουσκωτοί” εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία που έλειπαν οι περισσότεροι και χτύπησαν ένα παιδί από τη HOMOphonia, που είχε μείνει πίσω και μοίραζε ενημερωτικό υλικό σε περαστικούς. Τον μεταφέραμε στο νοσοκομείο, όπου του έγιναν ράμματα στο πρόσωπο. Βγήκαμε σαν HOMOphonia αμέσως μόλις γυρίσαμε στην Αγίας Σοφίας και το καταδικάσαμε από το μικρόφωνο, ενώ ο κόσμος αποδοκίμαζε και φώναζε “έξω οι φασίστες”.


Φωτογραφίες από το Pride στη Θεσσαλονίκη
Πηγή: exit210.gr


Βιντεάκια:

Σχετικά δημοσιεύματα:

Συγγνώμη που υπήρξα πολύ αναλυτική, αλλά έχοντας συμμετάσχει σε δεκάδες πορείες, η πορεία του Σαββάτου ήταν ό,τι πιο ενθουσιαστικό, κινηματικό, διεκδικητικό έχω ζήσει – και δεν είναι μόνο η δική μου γνώμη, έχω μιλήσει με πολλούς συντρόφους από διάφορους χώρους. […] υπάρχει πλέον LGBT κίνημα στη Θεσσαλονίκη που για πρώτη φορά είναι δεμένο με την Αριστερά […]

Το σύνθημα “Η επανάσταση είναι το πανηγύρι όλων των καταπιεσμένων” θα μπορούσε να έχει γραφτεί για όλα όσα διαδραματίστηκαν το Σάββατο 23 Ιούνη στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να είμαι υπερβολική!

Ένας άλλος σύντροφος το έθεσε καλύτερα : “Σήμερα με αυτή την πορεία γράφουμε ιστορία”! Αν βλέπατε μόνο τα πρόσωπα των συμμετεχόντων, δεν θα είχατε καμία αμφιβολία γι’ αυτό!

Σας περιμένουμε στο Αντιρατσιστικό, Παρασκευή 29, Σάββατο 30 Ιούνη, Κυριακή 1 Ιούλη!

Advertisements

One comment on “1ο Gay pride Θεσσαλονίκης –

  1. Ομιλια εγινε σε χωρο 25 ατομων.Τελικα οι τουαλετες στην σαλονικη ειναι αρκουντως μεγαλες.Και δηλωνει η κυρια(?) οτι ο κοσμος ξεπερασε τις προσδοκιες των οργανωτων.Ο παλιμπαιδιστης σκουλαρικακιας δημαρχος εδωσε χρηματα για τετοιες εκδηλωσεις οταν την ιδια ωρα ηξερε οτι καποιοι συμπολιτες του πεινουσαν.Δεν λεω τιποτα για οσους παρηλασαν γιατι απλα αποτελουν ξενο σωμα στην ελληνικη κοινωνια.

Comments are closed.