Η κάθοδος των ανθρακορύχων

Τραυματισμένη διαδηλώτρια συλλαμβάνεται από την αστυνομία.

 

 

Από την υποδοχή των ανθρακορύχων

 

Έφτασαν εχτές το βράδυ στην Μαδρίτη οι δύο «μαύρες πορείες» των ανθρακορύχων από την Αραγωνία και τις Αστούριας καιτην Λεόν. Οι δύο πορείες των 200 ανθρακωρύχων μετά από ένα πολυήμερο ταξίδι, κάλυψαν την απόσταση των άνω των διακοσίων χιλιομέτρων που χωρίζουν τις περιοχές στις οποίες διαμένουν (οι Αστούριας και η Λεόν βρίσκονται στα βορειοδυτικά της Μαδρίτης ενώ η Αραγωνία βρίσκεται στα Ανατολικά) από την Ισπανική πρωτεύουσα. Σε μια συγκινιτική σκηνή, χιλιάδες διαδηλωτές υποδέχτηκαν τους ανθρακωρύχους οι οπίοι έφτασαν φορώντας τα ρούχα της δουλείας τους. Κατά την άφιξη τους στην πόλη πολλοί απο αυτούς δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την συμπαράσταση και υλική βοήθεια (κυρίως χρήματα και τρόφιμα) που δέχτηκαν περνώντας από πόλεις και χωρία στη διάρκεια της διαδρομής, ενώ καθ’όλη την διαδρομή από το προάστιο της Μαδρίτης όπου οι δύο πορείες συναντήθηκαν, μέχρι το κέντρο της πόλης, ομάδες ανθρώπων που υποστηρίζουν τον αγώνα τους είχαν κρεμάσει πανώ σε κάθε γέφυρα και διάβαση που βρισκόταν στην διαδρομή.

Σήμερα το πρωί ένα κονβόϊ 500 λεοφορείων προερχόμενων κυρίως από τα χωριά των ανθρακωρύχων, που μετέφερε συναδέλφους και τις οικογένειές τους έφτασε στην Μαδρίτη. Ακολούθως οι ανθρακωρύχοι μαζί με πολλούς αλληλλεγγυους εργαζόμενους διαδήλωσαν έξω από το Υπουργείο Βιομηχανίας της χώρας. Η δυναμική και πολυπληθής συγκέντρωση αντιμετοπίστηκε με βίαιη καταστολή και μέχρι την στιγμή που γραφόταν αυτό το άρθρο είχε επιβεβαιωθεί ο τραυματισμός 70 διαδηλωτών, πολλών εξ’αυτών από πλαστικές σφαίρες.

Οι ανθρακωρύχοι βρίσκονται σε απεργία εδώ και 44 μέρες, μια απεργία που μέχρι στιγμής έχει σημαδευτεί από καταλήψεις δρόμων και σιδηροδρομικών γραμμών, αλλά και από μάχες με τις ειδικές δυνάμεις της Ισπανικής Πολιτοφυλακής (Guardia Civil-στρατιωτικοποιημένη αστυνομία που βρίσκεται υπό τις εντολές του Ισπανικού ΥΠ.ΕΘ.Α). Αγωνίζονται ενάντια στις περικοπές των επιδομάτων που πέρνουν, τον προγραμμάτων επαγγελματικής επιμόρφωσης (για όσους θέλουν να αλλάξουν δουλειά), αλλά και των επιχορηγίσεων που δίνονται στις εταιρίες που ασχολούνται με την εξώρυξη άνθρακα.

Να σημειωθεί ότι τα ορυχεία άνθρακα πλέον δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας. Αυτό σημαίνει ότι πολλοί ανθρακωρύχοι βρίσκονται στα πρόθυρα της ανεργίας και της οικονομικής εξαθλίωσης, σε μια περιοχή που δίνει ελάχιστες ευκαιρίες για εργασία πέραν των ορυχείων.

Advertisements