Ισπανία – Η κυβέρνηση Ραχόι κάνει περικοπές / Ο λαός αντιστέκεται

Ισπανοί ανθρακορύχοι κλείνουν δρόμο στις Αστούριας

«Η κυβέρνηση διέκοψε τις διπλωματικές της σχέσεις με τον λαό». Ο τίτλος της χτεσινής ανακοίνωσης των Αγανακτισμένων της Βαρκελώνης τα λέει όλα. Εχτές  η Ισπανική Βουλή υπερψίφησε περικοπές ύψους 65 δισεκατομυρίων ευρώ, παρά το γεγονός ότι την ίδια μέρα 100,000 διαδηλωτές αντιτιθέμενοι στις  περικοπές είχαν πλημυρίσει τους δρόμους της Μαδρίτης, ενώ μεγάλες διαδηλώσεις υπήρξαν και στην Βαρκελώνη και άλλες πόλεις της Ισπανίας. Αυτές οι περικοπές σημαίνουν μεγάλη μείωση επιδομάτων, περικοπές στις επιχορηγήσεις, αλλά και σε προγράμματα εκμάθησης που απευθύνονται σε ανέργους.

Εν τω μεταξύ η κατάσταση στους δρόμους του κέντρου της Μαδρίτης ήταν χαώδης. Η αστυνομία δυέλησε με ιδιαίτερη βιαιότητα την διαδήλωση των ανθρακωρύχων και πολλών άλλων εργαζομένων. Αν με την άφιξη των ανθρακωρύχων είδαμε εικόνες χαράς και ένα αγωνηστικό πνεύμα, το σκηνικό  που στήθηκε εχτές από την ισπανική αστυνομία ήταν ένα σκηνικό τρομοκρατίας και καταστολής. Η αστυνομία επιτέθηκε σε μεγάλο τμήμα της πορείας χωρίς λόγο και αιτία, κάνοντας αλόγιστη χρήση πλαστικών σφαιρών και δέρνωντας κυριολεκτικά όποιον βρισκόταν στο διάβα της. Μάλιστα ανάμεσα στους τραυματίες από πλαστικές σφαίρες βρίσκονται δύο κοριτσια ηλικίας πέντε και έντεκα χρονών αντίστοιχα. Ο αριθμός των τραυματιών από αυτή την επίθεση της αστυνομίας ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίστηκε και το βράδυ, όταν η αστυνομία επιτέθηκε και δυέλησε βίαια συγκέντρωση διαμαρτυρίας περίπου 4,000 ατόμων ενάντια στην καταστολή, στην Puerta del Sol. Η αστυνομία επιτέθηκε στην συγκέντρωση και στο κυνηγητό που ακολούθησε μέσα στις παρακείμενες γειτονιές (Callao, La Latina, Lavapies) δεν δύστασε να επιτεθεί ακόμα και σε απλούς περαστικούς, όπως μια ομάδα ανθρώπων που περίμεναν να μπουν στην πρεμιέρα μιας ταινίας έξω από κινηματογράφο στο Callao . Πολλοί διαδηλωτές, στην προσπάθεια τους να αμυνθούν έστησαν φλεγόμενα οδοφράγματα σε κεντρικούς δρόμους αυτών των γειτονιών. Εννιά άτομα τραυματίστηκαν ενώ έγιναν και πέντε συλλήψεις σύμφωνα με την Ισπανική Αστυνομία την συγκεκριμένη νύχτα.

Το μέλλον της κυβέρνησης Ραχόι φαίνεται μάλλον αβέβαιο, μιας και έχει να αντιμετωπίσει ένα διογκούμενο κύμα λαϊκής δυσαρέσκιας . Είναι πολύ χαρακτηριστικό το σύνθημα που κυριαρχούσε στην χτεσινή διαδήλωση: Ραχόι δεν θα αντέξεις όλο το καλοκαίρι! Μια πλυμηρίδα οργανώσεων και κινημάτων που αντιπολεύονται την κυβέρνηση Ραχόι έχει αναδυθεί  μέσα από τις τάξεις των «Αγανακτισμένων». Μια πολύ χαρακτηριστική περίπτωση είναι οι «Γιαγιοφλάουτας» της Βαρκελώνης.  Το όνομα τους προέρχεται από την Καταλανική λέξη «Γιάγιο», που μεταφράζεται ως παππούς ή γιαγιά. Είναι ένα κίνημα δυναμικών  συνταξιούχων, που στο ενεργητικό του έχει να επιδείξει πορείες, καταλήψεις τραπεζών, αλλά και την κατάληψη του Γερμανικού Προξενίου στην Βαρκελώνη τον Ιούνιο.

Οι “Γιαγιοφλάουτας” σε δράση

Ένα άλλο σημαντικό κίνημα που διογκώθηκε στο Ισπανικό κίνημα των πλατειών είναι το  “Stop Desahucios” (Σταματήστε τις Εξώσεις), το οποίο έχει ως στόχο να σταματήσει τις εξώσεις στις οποίες υπόκεινται οι άνθρωποι που δεν έχουν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους. Επίσης οι καταλήψεις στέγης έχουν πολλαπλασιαστεί, κυρίως από ανθρώπους που έχουν διωχτεί από τα σπίτια τους, ή δεν μπορούν να ενοικιάσουν ένα σπίτι. Συνήθως καταλαμβάνουν κάποια από τα νεόδμητα εγκαταλελειμένα κτίσματα στις παρυφές των πόλεων, για τα οποία δεν υπάρχουν αγοραστές.

Διαδήλωση του Stop Desahucios για το δικαίωμα στην στέγη, Μαδρίτη

Τελευταία έχει κάνει την εμφάνιση του και το Ισπανικό Κομμάτι του «Δεν Πληρώνω», το οποίο έχει ως έμφαση του τα εισητήρια των αστικών συγκοινωνιών.

Το ισπανικό “Δεν Πληρώνω” μπλοκάρει ακυρωτικά μηχανήματα σε σταθμό του μετρό

Μαζί με όλα αυτά, έχουν γίνει και δύο ιδιαίτερα δυναμικές 24ωρες γενικές απεργίες, κατά τις οποίες ακινητοποιήθηκε όλη η χώρα, και πολλές μικρές  και μεγάλες απεργίες όπως αυτή των ελενγκτών εναέριας κυκλοφορίας και η πιο πρόσφατη απεργία των ανθρακορύχων. Όλα αυτά δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης Ραχόι  μέσα σε αυτό το έτος, και να οδηγήσει το ισπανικό κίνημα σε νέες οδούς.

Οι ανθρακωρυχοι φωτίζουν τον δρόμο προς τα εμπρός για τους Ισπανούς εργαζόμενους

Advertisements