Λευτεριά λευτεριά λευτεριά, κάτω ο Αμπντάλα! Εξεγερμένοι Ιορδανοί ζητούν την παραίτηση του βασιλιά.

Την περασμένη Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Ν’σουρ ανακοίνωσε την αύξηση των τιμών στα καύσιμα. Αυτο σημαίνει αύξηση 53% στις τιμές των οικιακών καυσίμων (φωταερίο, πετρέλαιο θέρμανσης), αλλά και 12% στο πετρέλαιο κίνησης. Αυτό σημάινει αυτόματη αύξηση και στα εισητήρια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Αυτό είναι ένας δυσβάσταχτος βραχνάς, ιδίως για την Ιορδανική νεολαία που αντιμετωπίζει μεγάλα ποσοστά ανεργίας, ή στην καλύτερη περίπτωση, κερδίζει 250 Ιορδανικά Δινάρια (277,96 Ευρώ).

Αμέσως μετά την δήλωση αυτή ξέσπασαν αυθόρμητες διαδηλώσεις σε διάφορες συνοικίες του Αμμάν. Οι διαδηλώσεις, που οργανώθηκαν από ένα μείγμα ισλαμιστών, μαρξιστών αλλά και αράβων εθνικιστών, επεκτάθηκαν την Τετάρτη και την Πέμπτη σε άλλες 12 πόλεις της χώρας, και αντιμετωπίστηκαν με βιαιότητα από την Ιορδανική Αστυνομία. Στην διάρκεια της ημέρας , διαδηλωτές έκλεισαν αυτοκινητόδρομους, κατέλαβαν και πυρπόλησαν κυβερνητικά μέγαρα (ανάμεσα σε αυτά και ένα επαρχιακό δικαστήριο, αλλά και δύο αστυνομικά τμήματα στα Βόρεια και στα Νότια της χώρας). Σε ένα περιστατικό, στην περιοχή Irbid, κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης σε ένα αστυνομικό τμήμα, ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε. Παρά τις συγκεχυμένες πληροφορίες σχετικά με την πολιτική ταυτότητα του διαδηλωτή και το εάν ήταν ένοπλος, η γενική εικόνα που βγαίνει μέσα από συνομιλίες Ιορδανών ακτιβιστών μέσω του twitter είναι ότι πρόκειται για τον πρώτο “μάρτυρα” (σημ. στις αραβικές εξεγέρσεις έτσι αναφέρουν τους ήρωες αλλά και όσους εσφάγησαν από τα σώματα ασφαλείας) της εξέγερσης. Εχτές Πέμπτη έγινε απόπειρα για άλλη μια πορεία που θα τελείωνε στην περιοχή του παλατιού, αλλά ανακόπηκε από την αστυνομία, ενώ σήμερα έγιναν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Αμμάν , στις οποίες συμμετείχαν πάνω από 10,000 άτομα σύμφωνα με το Associated Press. Αξίζει να σημειωθεί ότι στις διαδηλώσεις συμμετείχαν και 2,000 Παλαιστήνιοι πρόσφυγες που ζουν σε καταυλισμό στην περιοχή της Μπα’Καα, ενώ την Τετάρτη υπήρχε και κάλεσμα σε γενική απεργία.

Αξίζει να σημειωθεί το γεγονός ότι, αν και στην χώρα γίνονται διαδηλώσεις ακόμα και από την εποχή του Μαύρου Σεπτέμβρη του 1970 (όπου ο Βασιλιάς Χουσεϊν, πατέρας του τωρινού βασιλιά, εξεδίωξε βίαια τις αντιστασιακές οργανώσεις των Παλαιστινίων σφάζωντας 5,000 παλαιστίνιους), ποτέ δεν είχαν ως στόχο τον βασιλιά, αλλά συνήθως ζητούσαν μεταρρυθμίσεις και την απόλυση υφισταμένων του μελών της κυβέρνησης, για πρώτη φορά σε αυτή την εξέγερση ακούστηκαν, και μάλιστα εκκωφαντικά, συνθήματα που ζητούσαν την παραίτηση του βασιλιά.

Να σημειωθεί επίσης ότι η Ιορδανία έχει μεγάλη γαιοπολιτική σημασία τόσο για το Ισραήλ, όσο και για τις ΗΠΑ, μιας και πάντα η Ιορδανική μοναρχία λειτουργούσε ως “κατευναστής” των υπόλλοιπων αραβικών καθεστώτων σε στιγμές έντασης με το Ισραήλ.

Advertisements

One comment on “Λευτεριά λευτεριά λευτεριά, κάτω ο Αμπντάλα! Εξεγερμένοι Ιορδανοί ζητούν την παραίτηση του βασιλιά.

Comments are closed.