Sierra de Foncuberta- Οι Ισπανικές Σκουριές (1)

 

 

Η Sierra de Foncuberta είναι μια περιοχή στα σύνορα της Γαλικίας με τις Αστούριας.

Πρόκειται για περιοχή που θα ενταχθεί στο πρόγραμμα NATURA μιας και στην περιοχή ευδοκιμούν πάνω από 500 σπάνια είδη φυτών, αλλά είδη ζώων και πτηνών που απειλούνται με εξαφάνιση, τουλάχιστον στην περιοχή της ηβιρικής χερσονήσου, όπως ο κοινός νεροκότσυφας, οι κουκουβάγιες Bubo Bubo (είδος κουκουβάγιας που βρίσκεται μόνο στην Ισπανία),  αγριόγατες, αρκούδες, αλεπούδες, παλαιοαρκτικές βύδρες αλλά και η Ηβιρική Desman (ένα είδος που συγκενεύει με τον τυφλοπόντικα). Πρόκειται για μια περιοχή σπάνιας βιοποικιλότητας την οποία διατρέχουν δύο σημαντικοί ποταμοί (ο Eo και ο El Mino) που υδροδοτούν τις τοπικές κοινότητες, αλλά και (με το δίκτυο των παραποτάμων τους) είναι σημαντική για την επιβίωση των δύο οικοσυστημάτων της περιοχής. Στην περιοχή επίσης υπάρχουν αρχέγονα δάση με ατλαντικές οξιές, από τα οποία ζουν οι κάτοικοι τεσσάρων δήμων της περιοχής. Αυτό θα ήταν ένα απλό τουριστικό άρθρο, εάν δεν υπήρχαν αποθέματα μετάλλων (αργύρου, χρυσού, μόλυβδου, ψευδάργυρου) στην περιοχή. Η κυβέρνηση της Γαλικίας προσπαθεί, για την ώρα να δώσει έρευνες για εξερεύνηση στην Καναδική εταιρία Goldquest.  

 

Οι τοπικές αρχές δηλώνουν άγνοια….

 

Το θέμα έχει φτάσει μέχρι το δημοτικό συμβούλιο της A Fonsagrada (ενός από τους τρεις δήμους που επιρρεάζονται από την απόφαση αυτή, οι άλλοι τρεις είναι Baralla, Becerrea και Baleira). Η αντιπολίτευση κατέθεσε ερώτηση για το εάν είχε υποβληθεί σχετική αίτηση στις τοπικές αρχές από την εταιρία σε σχέση με την περιοχή που επιρρεάζεται μέσα στα όρια του Δήμου. Οι τοπικές αρχές απάντησαν ότι ουδέποτε υποβλήθηκε τίποτα το σχετικό σε αυτές, ούτε γνωρίζουν αν έγινε κάτι τέτοιο σε κεντρικό επίπεδο.

 

 

…….Αλλά το υπουργείο έχει άλλη άποψη.

Όμως την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι το Υπουργείο Βιομηχανίας και Οικονομίας έχει ήδη εγκρίνει την άδεια για μια θηγατρική της Goldquest, την Goldquest Iberica, με έδρα στη Μαδρίτη και την Ponferrada, αλλά ο αριθμός του τηλεφώνου είναι καταχωρημένοςε στην Leon. Σε αυτόν απαντά ένας “γεωλόγος” που λειτουργεί σαν “εκπρόσωπος” της εταιρίας. Σε δημοσιογράφους που έκαναν ενοχλητικές ερωτήσεις ο εκπρόσωπος απάντησε χρησιμοποιώντας επικοινωνιακά τρίκ και ισχυρήστηκε ότι η εταιρία θα ευθυγραμιστεί με όλες τις νόρμες και τους κανονισμούς που διέπουν την λειτουργία ορυχείων στην Ισπανία. Και η απάντηση της εταιρίας στις επικρίσεις σχετικά με τα μεγαλεπίβολα σχέδια της ήταν, λίγο πολύ, ότι “τα μέταλα δυστυχώς δεν τα βρίσκεις στο σουπερμάρκετ”.

 

 

Εταιρία που εξαπατά.

 

Όμως η εταιρία φαίνεται να ψεύδεται. Σε περιοχή κοντά στην Λα Κορούνια, όπου η εταιρία διατηρεί ήδη τρία ορυχεία χρυσού, έρευνες έδειξαν ισχυρή ποσότητα αρσενικού στο νερό και το έδαφος. Για αυτό τον λόγο ο Συνήγορος του Πολίτη στην Γαλικία διεξάγει ήδη έρευνα κατά της εταιρίας! Αλλά και σε αυτήν την περίπτωση η εταιρία δίνει ψευδή στοιχεία. Ενώ η προκύρηξη της τοπικής κυβέρνησης της περιοχής μιλά για 68 μεταλευτικά πλέγματα, η ανακοίνωση που τοιχοκόλησε η εταιρία, γίνεται αναφορά για 396! Και αυτό σε μια περιοχή όπως η Γαλικία, που μαστίζεται από την ανεργία και την φτώχεια τα τελευταία πέντε χρόνια τουλάχιστον! Είναι πολύ χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κάποια από τα εργοστάσια που επί πολλά χρόνια έδιναν δουλειά στις βιομηχανικές ζώνες γύρω από το Βίγκο και την Λα Κορούνια έχουν κλείσει, ενώ η αλιεία δεν έχει ανακάμψει ουσιαστικά από την εποχή του ναυαγίου του δεξαμενόπλοιου Prestige στα ανοιχτά της περιοχής, ενώ οι στοές των ορυχείων άνθρακα στις Αστούριας κλείνουν η μία μετά την άλλη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ένα ορυχείο θα τονώσει την οικονομία σε μια περιοχή όπως η Sierra de Foncuberta, τα κυριότερα έσοδα της οποίας προέρχονται από την ιλοτομία, τον τουρισμό, το κυνήγι και τις αγροτικές εργασίες!