Media από τα κάτω

media-apo-ta-kato-afisa

media-apo-ta-kato-afisa

media-apo-ta-kato-afisa_programm

media-apo-ta-kato-afisa_programm

Ταχρίρ, Πλάθα ντελ σολ, Σύνταγμα, Ταξίμ. Οι πιο πολυσυζητημένες κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών, παρόλο που τα τοπικά “συμβατικά” μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν ασχολήθηκαν μαζί τους, ή, αντίθετα, προσπάθησαν να τις φιμώσουν. Τα γεγονότα αυτά όμως αναδείχθηκαν από τα λεγόμενα “μέσα κοινωνικής δικτύωσης” και ταυτόχρονα ανέδειξαν τα μέσα αυτά ως τα σύγχρονα εργαλεία ενημέρωσης. Σύντομα πολλά από τα συμβατικά ΜΜΕ σε παγκόσμια κλίμακα άρχισαν να αναπαράγουν ειδήσεις από τα μέσα αυτά, καθώς πολλές φορές ήταν η μόνη δίοδος που διέθεταν για να ασχοληθούν με κάποιο γεγονός.

Η ανεξέλεγκτη δύναμη της δημοσιογραφίας των πολιτών συχνά αναγκάζει την τοπική εξουσία να εφαρμόζει εξαιρετικά σκληρή καταστολή, προκειμένου να τα φιμώσει. Δεν είναι μακριά η εμπειρία της γειτονικής Τουρκίας, όπου ο Ερντογάν αναφερόμενος στους διαδηλωτές δήλωσε ότι “για όλα φταίει το twitter”! Στα καθ’ ημάς βιώσαμε πρόσφατα αυτό το “άγχος” της τοπικής εξουσίας απέναντι στην ανεξάρτητη ενημέρωση με την επίθεση που εξαπολύθηκε στα Athens Indymedia, ΕΝΤΑΣΗ FM και 98 FM.

Ωστόσο, απ’ ότι δείχνουν τα πρόσφατα γεγονότα με την ΕΡΤ, η προσπάθεια καταστολής δε σταματάει μόνο στα ανεξάρτητα / εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης των πολιτών. Το επιχειρούμενο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης, αλλά και παλιότερες κινήσεις όπως η διαμόρφωση κλίματος εκφοβισμού απέναντι στους φωτορεπόρτερ, σκιαγραφούν τη συνολικότερη σχεδιαζόμενη πολιτική σχετικά με την ειδησεογραφία: την απόλυτα ελεγχόμενη παραγωγή είδησης.

Η δική μας απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την αυτο-οργάνωση και το συντονισμό σε όλα τα επίπεδα για τη διαμόρφωση ενός εναλλακτικού πόλου στην ενημέρωση και την ειδησεογραφία. Ενός πόλου αξιόπιστου, με δυνατότητες παραγωγής είδησης πολύ ευρύτερες από ένα παραδοσιακό μέσο, το οποίο θα στηρίζεται εν δυνάμει σε όλους τους πολίτες.

Στα πλαίσια του 17ου αντιρατσιστικού φεστιβάλ, που θα υλοποιηθεί στις 28-30 Ιουνίου 2013, στο Ποδηλατοδρόμιο του ΟΑΚΑ, συλλογικότητες και μέλη συλλογικοτήτων, με κοινό άξονα την αυτο-οργάνωση στην παραγωγή και μετάδοση της είδησης, χωρίς εμπορευματικά χαρακτηριστικά και ιεραρχικές δομές, συναντιούνται στο χώρο “Media από τα Κάτω”. Σε ένα τριήμερο με συζητήσεις και εργαστήρια αξιολογούμε τη συγκυρία και σχεδιάζουμε για το κοινό μας μέλλον στο χώρο της ενημέρωσης. Σας καλούμε να το σχεδιάσουμε από κοινού.

Μέλη των συλλογικοτήτων MindTheCam, OmniaTV, Radiobubble, vmedia, Δρομογράφος, Athens Indymedia, DLN, ΕΝΤΑΣΗ FM, με συμμετοχή των:  Omikron Project, Rednotebook, MultiKulti.

Το πρόγραμμα του χώρου Media από τα κάτω ξεκινάει κάθε μέρα στις 7.30 και έχει ως εξής:

Παρασκευή 28/6:
8:00μ.μ. «Επαγγελματική δημοσιογραφία – Media από τα κάτω»
Συμμετέχουν: Εκπρόσωπος εργαζομένων της ΕΡΤ, Εκπρόσωπος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Εκπρόσωπος της Εφημερίδας των Συντακτών, τα μέλη των συλλογικοτήτων Radiobubble, OmniaTV.  Συντονίζει: MindTheCam

9.30μ.μ. Εργαστήριο: Mobile reporting / Video Editing
από τα μέλη των συλλογικοτήτων OmniaTV, Δρομογράφος, vmedia, MindTheCam

Σάββατο, 29/6
8μ.μ. Συζήτηση: «Η είδηση υπό διωγμό»
Συμμετέχουν:  τα μέλη των συλλογικοτήτων  Athens Indymedia, ΕΝΤΑΣΗ FM, DLN

ΑΛΛΑΓΗ 9.30μ.μ. Εργαστήριο: Video editing, από omniaTV
από τα μέλη των συλλογικοτήτων DLN,  Athens Indymedia

Κυριακή, 30/6
ΑΛΛΑΓΗ8.30μ.μ. Εργαστήριο: Εργαλεία ανοιχτού λογισμικού για τη δημοσιογραφία των πολιτών & την ασφάλεια στο διαδίκτυο
από τα μέλη της συλλογικότητας DLN

Σας περιμένουμε να γνωριστούμε από κοντά και να ανταλλάξουμε χρήσιμες γνώσεις και εμπειρίες.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s