Video

Generation 2.0 – Ισότιμοι πολίτες. Δικαίωμα στην Ιθαγένεια

Περίπου 200.000 παιδιά είναι γεννημένα και μεγαλωμένα στην Ελλάδα από μετανάστες γονείς. Τα παιδιά αυτά είναι παιδιά χωρίς πατρίδα από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζονται επίσημα από το ελληνικό κράτος το οποίο τους αρνείται την ιθαγένεια. Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου με τίτλο «Τροποποίηση Διατάξεων Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και άλλες διατάξεις», που μεταξύ άλλων αφορά τη ρύθμιση που αίρει το θεσμικό κενό για τη λεγόμενη δεύτερη γενιά μεταναστών σε ζητήματα ιθαγένειας. Το σχέδιο νόμου καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες παιδιά μεταναστών, νομίμως διαμενόντων στη χώρα, μπορούν να αποκτήσουν ιθαγένεια, ενώ περιλαμβάνει και άλλες διατάξεις, με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα μεταναστευτικής πολιτικής.

Τι σημαίνει ομως για ένα παιδί γεννημένο και μεγαλωμένο στην Ελλάδα να μην έχει πρόσβαση στην ελληνική ιθαγένεια;
– χρειάζεται άδεια διαμονής για να ζήσει νόμιμα στην χώρα που γεννήθηκε και μεγάλωσε
– δεν έχει πλήρη πρόσβαση στην αγορά εργασίας
– δεν έχει πολιτικά δικαιώματα
– δεν έχει ταυτότητα
– δεν μπορεί να ταξιδέψει ελεύθερα εκτός Ελλάδας

Video

Lazio: Η ελπίδα για το νερό έρχεται από την Ιταλία!

Η ελπίδα για το νερό ως συλλογικό αγαθό έρχεται από την Ιταλία και την περιοχή του Lazio. Με ένα πρωτοποριακό νόμο, του οποίου την πρώτη μορφή ετοίμασαν οι ίδιοι οι πολίτες, διαφαίνεται ότι η νομοθετική “σοφία” δεν διατίθεται μόνο σε ακριβά δικηγορικά γραφεία συμβούλων πολυεθνικών. Αν και ευχάριστη, η είδηση αυτή μας υπενθυμίζει την απόσταση που πρέπει να διανύσουμε από την σημερινή πραγματικότητα για την υιοθέτηση οποιασδήποτε δημοκρατικής διαδικασίας που αφορά την νομοθέτηση στην χώρα μας.

Τα συγχαρητήρια και τον σεβασμό μας στους πολίτες του Lazio. Την προηγούμενη εβδομάδα, η τοπική κυβέρνηση της Lazio (ιταλική περιφέρεια που περιλαμβάνει τη Ρώμη με πληθυσμό 5,7 εκατομμυρίων κατοίκων) ενέκρινε ένα περιφερειακό νόμο σύμφωνα με τον οποίο το νερό δηλώνεται ως κοινό αγαθό και αναγνωρίζεται το ανθρώπινο δικαίωμα στο νερό, αναγνωρίζεται ότι το νερό αποτελεί υπηρεσία δημόσιου συμφέροντος και ως εκ τούτο δεν υπόκειται σε αναγκαστική υποβολή προσφορών μέσω διαγωνισμού, προβλέπεται η διαχείριση του νερού να γίνεται βάσει μη κερδοσκοπικών κριτηρίων, προβλέπεται για τις κοινότητες η δυνατότητα συμμετοχής του κοινού στη διαδικασία λήψης των αποφάσεων στη διαχείριση του νερού, προβλέπεται η δημιουργία ενός περιφερειακού ταμείου που θα βοηθήσει τις κοινότητες να επαναδημοτικοποιήσουν τις υπηρεσίες ύδρευσης τους, προβλέπεται, με βάση την αλληλεγγύη, η δημιουργία ενός περιφερειακού ταμείου για την υποστήριξη μη κερδοσκοπικών συνεργασιών(συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων φορέων) προκειμένου να επεκταθεί η πρόσβαση στο νερό στις αναπτυσσόμενες χώρες. Ο περιφερειακός νόμος εγκρίθηκε ως αποτέλεσμα της συνεχούς κοινωνικής κινητοποίησης (πράγματι, ο νόμος αποτελεί παράδειγμα λαϊκής νομοθεσίας, δηλαδή το αρχικό κείμενο προήχθη από μία δημοφιλή ψηφοφορία η οποία υπογράφτηκε από 37.000 πολίτες και 40 κοινότητες) Το τελικό κείμενο αναμένεται να εγκριθεί από την περιφερειακή κυβέρνηση της Λάτσιο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, αλλά οι παραπάνω αρχές πρέπει να παραμείνουν).

Δείτε το τρίτο σποτ της καμπάνιας “ΚΑΤΙ ΤΡΕΧΕΙ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ”

Η καμπάνια ενημέρωσης “Κάτι Τρέχει με το νερό” που δημιούργησε η πρωτοβουλία πολιτών SAVEGREEKWATER με την εθελοντική συνεισφορά 250 συντελεστών από το χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης με στόχο την ενημέρωση για την προστασία του συλλογικού αγαθού του νερού από την ιδιωτικοποίηση. Περισσότερες πληροφορίες: http://www.savegreekwater.org/?p=3959

Video

Κάτι τρέχει με το νερό………

Η καμπάνια ενημέρωσης “Κάτι Τρέχει με το νερό” που δημιούργησε η πρωτοβουλία πολιτών SAVEGREEKWATER με την εθελοντική συνεισφορά 250 συντελεστών από το χώρο του κινηματογράφου, του θεάτρου και της τηλεόρασης με στόχο την ενημέρωση για την προστασία του συλλογικού αγαθού του νερού από την ιδιωτικοποίηση.

Τα τηλεοπτικά σποτάκια –που τις επόμενες εβδομάδες σταδιακά θα ανέβουν και στο διαδίκτυο- έχουν γυρίσει νέοι έλληνες σκηνοθέτες (Έλενα Δημητρακοπούλου, Άγγελος Φραντζής, Χάρης Σταθόπουλος, Σάββας Κατιρτζίδης, Παύλος Μαυρικίδης, Λευτέρης Χαρίτος), οι οποίοι είδαν ο καθένας, μέσα από τη δική του δημιουργική ματιά, τις συνέπειες ενός κινδύνου που είναι παραπάνω από υπαρκτός.

Περισσότερες πληροφορίες: www.savegreekwater.org

Video

Για την πλατεία

Το παρακάτω μας έστειλε η φίλη Χρύσα Κουτρουμάνου:

Καλησπέρα σε όλους! Είμαι μία από τους ανθρώπους που έζησαν τις διαδηλώσεις και την κατάληψη της Πλατείας Συντάγματος μέρα προς μέρα. Μετά το τέλος της Πλατείας έχω προσπαθήσει να συμμετέχω σε όποια κίνηση είτε διαδηλωτική είτε ενημερωτική που έχει γίνει έκτοτε. Βλέπω τώρα το [μπλογκ] αυτό της ομάδας multimediia που εξακολουθεί να παρέχει τόσο ποιοτική ενημέρωση σε σχέση με το τι συμβαίνει μέχρι και σήμερα και παίρνω θάρρος. Θάρρος για το ότι η Πλατεία μπορεί να τελικά να μην τελείωσε. Γιατί η Πλατεία είμαστε εμείς. Μπορεί να ακούγονται λίγο “ποιητικά” όλα αυτά, αλλά ζούμε σε τόσο σκοτάδι που υπάρχει γύρω μας και που μεγενθύνεται όλο και περισσότερο, που νομίζω εχουμε ανάγκη ακόμη και από την “ποίηση”. Κατά το χειμώνα που ακολούθησε το καλοκαίρι της Πλατείας δημιούργησα το εξής βίντεο-ντοκυμαντέρ μικρού μήκους, το οποίο συμμετείχε και στο 2ο Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας που έγινε το 2012. Είναι διαθέσιμο στο παρακάτω λινκ. Το έχω στείλει σε όσες περισσότερες σελίδες έχω μπορέσει. Και γενικώς συμμετέχω όπου και όπως μπορώ. Νομίζω πως είστε οι πλέον κατάλληλοι άνθρωποι για να κοινοποιηθεί. Αν θέλετε το δημοσιεύετε. Και αν νομίζετε πως μπορώ να βοηθήσω ή να συνεισφέρω με όποιο τρόπο, μη διστάσετε να μου το πείτε ελεύθερα. Καλή συνέχεια και καλή δύναμη σε όλους μας!

Video

Κατασκευή rocket stove

Στα πλαίσια του 2ου φεστιβάλ αλληλέγγυας & συνεργατικής οικονομίας έγινε επίδειξη κατασκευής του rocket stove, ενός χειροποίητου φούρνου με μεγάλη αποδοτικότητα, ο οποίος είναι κατάλληλος για μαγείρεμα. Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται είναι υλικά που βρίσκουμε γύρω μας, ακόμα και στα σκουπίδια!

Video

Ενάντια στο Φασισμό – Contra el Fasism – Against Fasism

Ένα βίντεο της φίλης Anna Giralt Gris από την αντιφασιστική πορεία της Τετάρτης στο κέντρο της Αθήνας και με αναφορές στα γεγονότα….υποτιτλισμένη σε: ισπανικά, αγγλικά, ελληνικά.

Video

Ποιος τη ζωή μου…

Εξαιρετική παρέμβαση της ΕΛΜΕ Ηρακλείου στο κηποθέατρο Ν. Καζανζάκη, λίγο πριν την έναρξη της παράστασης – αφιέρωμα στη ζωή του Μ. Θεοδωράκη, όπου οι καθηγητές δηλώνουν ανυποχώρητοι μπροστά στο γκρέμισμα της κοινωνίας.

Video

Συζήτηση: επαγγελματική δημοσιογραφία – Media από τα κάτω

Από τη συζήτηση της πρώτης μέρας που διοργανώθηκε στο χώρο “Media από τα κάτω” στο 17ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ, 28-30 Ιουνίου 2013.

Το σημερινό πρόγραμμα

Το σημερινό πρόγραμμα του Σαββάτου:

8μ.μ. Συζήτηση: «Η είδηση υπό διωγμό»
Συμμετέχουν: τα μέλη των συλλογικοτήτων Athens Indymedia, ΕΝΤΑΣΗ FM, DLN

9.30μ.μ. Εργαστήριο: Video editing, από omniaTV

Video

Outsourcing, social media και η εμπειρία της ΕΡΤ

Σειρά βίντεο από τη συζήτηση “Outsourcing, social media και η εμπειρία της ΕΡΤ”, που διεξήχθη στο ραδιομέγαρο της ΕΡΤ στις 20/06/2013. Συμμετείχαν εκπρόσωποι των συλλογικοτήτων: MindTheCam, Δρομογράφος, DLN, OmniaTV, Radiobubble, GatheRate.

– Είναι κάτι περιστασιακό αυτό που συμβαίνει; Η υποστήριξη της ανεξάρτητης ψηφιακής κοινότητας στους εργαζόμενους της ΕΡΤ;

Δείτε και τα υπόλοιπα βίντεο της συνέντευξης: Continue reading