Μαζική διαμαρτυρία ενάντια στο σκάνδαλο του ξεπουλήματος της ΑΤΕ

Αθήνα, Τετάρτη 01 Αυγούστου 2012

Μαζική και ζωντανή συμμετοχή είχε το συλλαλητήριο ενάντια στο ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, στο οποίο είχε καλέσει η ΟΤΟΕ. Το συλλαλητήριο ήρθε ως πρώτη απάντηση στη διαδικασία – εξπρές με την οποία ουσιαστικά παραχωρείται χαριστικά το κερδοφόρο κομμάτι της ΑΤΕ στην τράπεζα Πειραιώς.

Τα συνθήματα ευρηματικά και δυναμικά:

  • Όλοι στον αγώνα για την αγροτική, ο Σάλας θα σας φάει τα σπίτια και τη γη
  • Είναι μεγάλη η μπουνιά της αγροτικής, Σάλα το δωράκι σου δε θα το χαρείς
  • Λερναία ύδρα έχουμε πρωθυπουργό στη χώρα, Κουβέλης, Μπένι, Σαμαράς τα ξεπουλάνε όλα
  • Προβόπουλε η Πειραιώς σου τα’βαλε στην τσέπη, παιδί του Σάλα είσαι και συ κάτω απ’την ίδια σκέπη
  • Αγρότη η αγροτική είναι ο σύμμαχός σου, εάν τη χάσεις και αυτή θα μείνεις μοναχός σου
  • Με ξεπουλήματα μας ρίχνετε στην πείνα, ετούτη η κυβέρνηση θα πέσει σε ένα μήνα
  • Αυτό, αυτό, αυτό είναι σωστό, Στουρνάρας και Προβόπουλος στον Κορυδαλλό.

Χαρακτηριστική ήταν η κοινή συμμετοχή και στήριξη από φορείς εργαζομένων του τραπεζικού και του αγροτικού τομέα καθώς και από κόμματα της αριστεράς.

Ακολουθούν αποσπάσματα από τις δηλώσεις των παρισταμένων εκπροσώπων και βουλευτών.

Νάντια Βαλαβάνη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι μια διαδικασία η οποία δεν είναι μόνο πολιτικό και οικονομικό έγκλημα, αλλά (παράλληλα) “μπάζει από παντού” […]

Χθες οργανώσαμε πάρα πολύ γρήγορα μια πανελλαδική διαβούλευση για την ΑΤΕ με θέμα “Μπορεί να δημιουργηθεί ένα κίνημα για την ακύρωση των πράξεων διάλυσης της ΑΤΕ και χαριστικής παραχώρησής της στην τράπεζα Πειραιώς”; Στη διαβούλευση αυτή που οργανώθηκε μόλις το σαββατοκύριακο ανταποκρίθηκαν πάνω από 100 συνολικά φορείς […] Σήμερα συγκεντρώνονται υπογραφές (από αυτούς τους φορείς) για την άρση όλου αυτού του κατάπτυστου νομοθετικού τρόπου χαρίσματος μιας μεγάλης και ιστορικής τράπεζας του λαού.

Αυτοί είναι οι φυσικοί σας σύμμαχοι, είναι αγρότες, εργαζόμενοι, βιοκαλλιεργητές, εκπρόσωποι φορέων καταναλωτών.. Με αυτούς θα πρέπει να συμπτύξετε ένα μεγάλο μέτωπο πάλης.


Γιάννης Μανόλης, πρώην βουλευτής ΝΔ

Ζούμε σε μια εποχή που άλλα μας λένε σήμερα, άλλα κάνουν αύριο… Δεν είναι μια μάχη κάποιων “προνομιούχων” όπως λένε, είναι μια μάχη για την επιβίωση ενός ισχυρού πυλώνα τραπεζικού, δημόσιου που χρειάζεται η κοινωνία μας.

Παναγροτική αγωνιστική συσπείρωση

Τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία των αγροτών και των συνεταιριστικών οργανώσεων είναι υποθηκευμένα στην αγροτική τράπεζα. Οι αγρότες, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίοι, κάτω από το βάρος της κοινοτικής αγροτικής πολιτικής αναγκάζονται να υποθηκεύσουν τα χωράφια τους για να πάρουν καλλιεργητικά δάνεια. Ακόμα και για ένα δάνειο των 1.000 – 1.500 ευρώ είναι προϋπόθεση να βάλουν υποθήκη το χωράφι τους.

Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας

Η παραχώρηση του υγειούς τμήματος της ΑΤΕ στην τράπεζα Πειραιώς είναι ένα ακόμα σκάνδαλο… Η ενέργεια αυτή διευκολύνει να αλλάξει χέρια και χρήση η αγροτική γη.

Δημήτρης Τσουκαλάς, βουλευτής επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ

Η δωρεά αυτή ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν ο κ. Σάλας είπε ότι εγώ χωρίς λεφτά, εάν θέλετε, παίρνω την αγροτική τράπεζα… τότε μπήκαν τα θεμέλια.

Πήραν την αγροτική τράπεζα, παίρνοντας συγχρόνως 10 δις ευρώ!.. Έχουν βάλει στο μάτι τις αποζημιώσεις και τα εφάπαξ σας..

εκπρόσωπος ΣΕΑΤΕ

Στο ΦΕΚ της πώλησης αναφέρεται: “Την Παρασκευή, 27/7 η ΤτΕ αποφάσισε να βγάλει την ΑΤΕ στο σφυρί. Στις 27/7 ζήτησε προσφορές. Στις 27/7 υποβλήθηκαν προσφορές. Στις 27/7 αξιολογήθηκαν οι προσφορές αυτές!..”