Μαγείρεμα στο δημόσιο χώρο

Η ομάδα El Chef  

μας δίνει πρακτικές συμβουλές και νόστιμες, αλληλέγγυες συνταγές για μαγείρεμα στο δημόσιο χώρο.

Καλή μας όρεξη!!!

Εξοπλισμός και χρήσιμες συμβουλές για μαγείρεμα στο δρόμο!!

Συνταγή: Σπανακόρυζο για 200 άτομα

Συνταγή: Ρεβίθια για 100 άτομα

Συνταγή: Φακές για 100 άτομα

Video από την Εκδήλωση με το Δίκτυο Αυτοδιαχειριζόμενων Συνεταιρισμών Cecosesola από τη Βενεζουέλα

Την Παρασκευή 10 Μαΐου και ώρα 19.00 στο θερινό σινεμά Παναθήναια, στα Εξάρχεια πραγματοποιήθηκε εκδήλωση-συζήτηση με αντιπροσώπους του Δικτύου Αυτοδιαχειριζόμενων Συνεταιρισμών  “Cecosesola” , Lizeth Carolina Vargas Campero και Noel Vale Valera που ήρθαν από τη Βενεζουέλα για να συναντηθούν με τον πληττόμενο και αγωνιζόμενο κόσμο της χώρας  μας.

Η Σεκοσεσόλα (Cecosesola – Central de Cooperativas de Servicios Sociales del Estado Lara), το Κέντρο των Συνεταιρισμών Κοινωνικών Υπηρεσιών του κρατιδίου της Λάρα στην Βενεζουέλα ξεκίνησε το 1967 και πέρασε από μια διαδικασία σχηματισμού που διήρκησε πάνω από 40 χρόνια. Είναι ένα δίκτυο 52 αυτονόμων και αυτοδιαχειριζόμενων συνεταιρισμών που επικεντρώνεται κυρίως στην παραγωγή τροφίμων, παρέχοντας επίσης ιατρικές και χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες στα πάνω από 20.000 μέλη του και την κοινότητα.

Συνελεύσεις διαχείρισης, άμεση δημοκρατία, πλατιά συμμετοχή, αυτονομία είναι λίγες λέξεις που θα μπορούσαν να δώσουν ένα στίγμα για τον τρόπο λειτουργίας τους που είναι και το σημαντικότερο “προϊόν” που παράγουν. Ένα “σχολείο” συμμετοχής των εργαζομένων στην παραγωγική διαδικασία, ένας δρόμος προς τον κοινωνικό μετασχηματισμό.

Απέναντι στην ελληνική μνημονιακή πραγματικότητα, αναπτύσσεται η κοινωνία της αυτο-οργάνωσης, των κολλεκτίβων εργασίας, των δικτύων αλληλεγγύης και αντίστασης.

Την εκδήλωση-συζήτηση συνδιοργάνωσαν οι : Αλληλεγγύη για όλους, Δίκτυο Αλληλεγγύης Κερατσίνι – Δραπετσώνα, ΣΥΝεταιριστες ΖΩγράφου, Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο Αθήνας, Συνεταιρισμός Συν Αλλoις, “Σπάμε τους Μεσάζοντες” στην Πετρούπολη, Ομάδα Resistencias, Λέσχη Αλληλεγγύης Ν.Κόσμου, Κίνηση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Γαλατσίου, Η εφημερίδα των Συντακτών .

Ακολουθούν video από τη συζήτηση, στα Ισπανικά με ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.

Το Alter Summit στην Αθήνα, 7 και 8 Ιουνίου

Στις 7 και 8 Ιουνίου διοργανώνεται στην Αθήνα η διεθνής συνάντηση κοινωνικών κινημάτων, σωματείων, συνδικάτων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, πολιτικών και πολιτιστικών προσωπικοτήτων από όλη την Ευρώπη, γνωστή ως Alter Summit ή Εναλλακτική Σύνοδος των Κοινωνικών Κινημάτων.

Μέσα από τη διαδικασία αυτής της διοργάνωσης βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη η διαβούλευση για το “Μανιφέστο των λαών εναντίον του νεοφιλελευθερισμού, υπέρ της δημοκρατίας”. Μιλάνε ακολούθως μέλη της οργανωτικής επιτροπής για τη διεξαγωγή του Alter Summit στην Αθήνα.

Walter Beier, μέλος Transform!, στέλεχος της εναλλακτικής συνόδου

“Το Alter Summit είναι πρώτα από όλα μια φιλοδοξία να ενώσουμε όλα τα μεγάλα συνδικάτα όλων των ευρωπαϊκών χωρών με τα κοινωνικά κινήματα, τους αγανακτισμένους, το κίνημα occupy, τα φεμινιστικά κινήματα, ώστε να χαράξουμε ένα δρόμο για μια άλλη Ευρώπη… Δεν είμαστε ενάντια στην Ευρώπη ή στην πολιτική, αλλά θέλουμε μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική πολιτική… Σε αυτό το πνεύμα της ενότητας θα παρουσιάσουμε το Μανιφέστο των Ευρωπαϊκών Πληθυσμών…” Οι πυλώνες του Μανιφέστου:

  • Άμεση ακύρωση των μνημονίων
  • Άμεση ακύρωση των προγραμμάτων λιτότητας που έχουν επιβληθεί στους λαούς
  • Προστασία των ευρωπαϊκών πληθυσμών από τη φτώχεια και την επισφάλεια
  • Υποταγή των οικονομικών συστημάτων και των τραπεζών υπό δημοκρατικό και κοινωνικό έλεγχο

“Παράλληλα με την παρουσίαση του μανιφέστου, θα υπάρξουν χώροι δικτύωσης, όπου θα μπορούν να συναντηθούν τα κοινωνικά κινήματα αλληλεγγύης και να συζητήσουν και να συνδιοργανώσουν δράσεις.”

Σίσσυ Βωβού, ελληνική οργανωτική επιτροπή

Μέλος φεμινιστικής πρωτοβουλίας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

“Η οργανωτική επιτροπή για το alter summit είναι ανοιχτή καθ’ όλη τη διάρκεια, για όποια συλλογικότητα θέλει να συμμετέχει και να συμβάλλει… Συμμετέχουν αντιρατσιστικές, αντιφασιστικές, φεμινιστικές οργανώσεις μαζί με τα συνδικάτα… Θα υπάρχουν συνελεύσεις, κινηματικές διαδικασίες… Ο χαρακτήρας του συλλαλητηρίου που θα γίνει το Σάββατο στις 8 Ιουνίου θα είναι εναντίον της λιτότητας… αλλά και εναντίον του κινδύνου του φασισμού και του ρατσισμού.”

Ζώης Πεππές, ελληνική οργανωτική επιτροπή

Μέλος εκτελεστικής επιτροπής ΓΣΕΕ

“Ένας ρόλος που θέλουμε να παίξουν τα συνδικάτα είναι η επαφή μας με τα ευρωπαϊκά συνδικάτα… και ταυτόχρονα οι έλληνες εργαζόμενοι να καταλάβουν αυτή τη διαδικασία ως δικό τους γεγονός”.

Δείτε ακολούθως και την πρόσθετη συνέντευξη του Walter Beier, μέλος Transform!, στέλεχος της Εναλλακτικής Συνόδου, σχετικά με το παγκόσμιο κοινωνικό φόρουμ που διεξήχθη στην Τυνησία στα τέλη Μαρτίου 2013. Ρωτάει η Χρυσούλα Πάτσα, από την εφημερίδα “ΕΠΟΧΗ” (συνέντευξη στα αγγλικά).

“If Europe is not able to provide social security and social rights for its people, it’s good for nothing… The main problem of Europe are its elite: the people in power in the government, in the European institutions, in the banks… Their influence and their power has to be broken… The Alter Summit can open a door… a real shift to the relation of power… in favor of the people”.

χαρτης δομων αλληλεγγυης

Βάλε και εσύ την “πινέζα” σου στο χάρτη δομών αλληλεγγύης

Σε μια κοινωνία που δοκιμάζεται σκληρά από την οικονομική κρίση τα τελευταία χρόνια χιλιάδες πολίτες δε “σταυρώνουν τα χέρια τους”, αλλά σηκώνουν τα μανίκια και χτίζουν δομές αλληλεγγύης. Συλλογικές κουζίνες, δωρεάν μαθήματα για παιδιά και ενήλικες, κινήματα προστασίας του περιβάλλοντος, κολεκτίβες εργασίας… Εκατοντάδες συλλογικότητες σε όλη την Ελλάδα που λειτουργούν στη βάση της ισότιμης συμμετοχής και της συλλογικής δράσης για να οικοδομήσουν μια κοινωνία όπως θα θέλαμε να είναι, όπως θα έπρεπε να είναι: μια κοινωνία που νοιάζεται για τους ανθρώπους της.

Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι μας, γνωρίζουμε τη δράση ή συμμετέχουμε σε κάποια από αυτές τις συλλογικότητες. Αυτό που είναι δύσκολο, ωστόσο, να γνωρίζουμε είναι σε τι έκταση έχει εξαπλωθεί αυτό το “κίνημα”. Σε τι βαθμό και με τι ένταση όλες αυτές οι δράσεις συμβάλλουν στην αλλαγή της καθημερινότητάς μας και συνολικά της κοινωνίας.

Η #pineza είναι μια νέα προσπάθεια που ξεκινά η ομάδα του Mindthecam, προσπαθώντας να συμβάλλει στην απάντηση των παραπάνω και στη δικτύωση των δομών αλληλεγγύης. Πρόκειται για ένα διαδραστικό χάρτη, πάνω στον οποίο ο επισκέπτης μπορεί να βάλει τη δική του πινέζα της συλλογικότητας στην οποία συμμετέχει. Τη σχετική περιγραφή μπορεί να τη συνοδέψει με εικόνες και / ή βίντεο της επιλογής του.

Με αυτό το διαδικτυακό εργαλείο οι διάφορες συλλογικότητες θα μπορούν να βάζουν μια πινέζα στο χάρτη, επισημαίνοντας την περιοχή που δραστηριοποιούνται, έτσι ώστε όποιος χρήστης ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με ένα θέμα σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας να μπορεί να βρει την κοντινότερη αντίστοιχη συλλογικότητα και να ενημερώνεται για τις δράσεις της ή να συμμετέχει σε αυτήν.

Προκειμένου να διευκολύνουμε τη δικτύωση και με σχετικά εγχειρήματα του εξωτερικού, ενθαρρύνουμε τους επισκέπτες να παραθέτουν και την αγγλική μετάφραση της περιγραφής της συλλογικότητάς τους.

Στην #pineza θα συμπεριλαμβάνονται συλλογικότητες media από τα κάτω, δίκτυα αλληλεγγύης, ομάδες αντίστασης, τοπικές πρωτοβουλίες, κοινωνικές κουζίνες, ανταλλακτικά παζάρια, δίκτυα εθελοντών δασκάλων, αντιφασιστικές επιτροπές, λαϊκές συνελεύσεις, κοινωνικά κέντρα και άλλες πρωτοβουλίες αντίστασης και αλληλεγγύης.

Πήγαινε τώρα στο Χάρτη Αλληλεγγύης

Video

Nécessaire(s) Territoire(s) by Benoît Perraud

Πιο επίκαιρο από ποτέ το ντοκιμαντέρ του Γάλλου σκηνοθέτη Benoît Perraud, Nécessaire(s) Territoire(s), μια παραγωγή του 2006, μιλάει για την ανάγκη ύπαρξης αυτοδιαχειριζόμενων χώρων και ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής.

By Benoît Perraud

France, 2006 (21 minutes)

Synopsis :“This world is inequitable. Our organization, inhuman. We know it. We show It. It is known. It is shown. All the time. Every single moment. I don’t even want to charge. I’m seeking something else.”

official website

Η Ουτοπία στον Ορίζοντα

Το ROARMAG.org παρουσιάζει: Η Ουτοπία στον Ορίζοντα.

Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο σε αυτούς που επιλέγουν να παλεύουν.

 

Η Ουτοπία στον Ορίζοντα είναι ένα ντοκιμαντέρ του Jérôme Roos, του Andrés Cornejo και του Λεωνίδα Οικονομάκη, αφιερωμένο σε αυτούς που επιλέγουν να παλεύουν.

 

English version here. Versión en castellano aquí.

Τον Μάιο του 2011, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν την Πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο ξεπούλημα της χώρας, των εργασιακών δικαιωμάτων, και της ζωής τους σε (και…από) διεφθαρμένες ντόπιες ελίτ και ξένα χρηματοπιστωτικά συμφέροντα.

Εντός ολίγων ημερών έστησαν μια κατασκήνωση διαμαρτυρίας, βασισμένη πάνω στις αρχές της άμεσης δημοκρατίας, της αυτοδιαχείρισης και της αλληλοβοήθειας, ζώντας μια στιγμή ουτοπίας εν μέσω μιας καταστροφικής οικονομικής, πολιτικής, και κοινωνικής κρίσης. Στις 28-29 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια της Κοινοβουλευτικής ψηφοφορίας για την αποδοχή ή μη περαιτέρω μέτρων λιτότητας, το κράτος τελικά αντέδρασε με ωμή βία, διώχνοντας τους διαδηλωτές από την πλατεία και διαλύοντας το κοινωνικό τους πείραμα.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Jérôme Roos και ο Λεωνίδας Οικονομάκης — υποψήφιοι διδάκτορες στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο (EUI) και αρθρογράφοι στο   ROARMAG.org — επέστρεψαν στην Αθήνα για να μιλήσουν με ακτιβιστές του κινήματος και της κατάληψης της Πλατείας Συντάγματος, καθώς και με τον ήρωα της αντίστασης του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου Μανόλη Γλέζο.  Ακολουθεί μια δραματική απεικόνιση μιας χώρας στο χείλος της κατάρρευσης, και των ανθρώπων που επιλέγουν να παλεύουν για να χτίσουν ένα καινούριο κόσμο στα συντρίμμια του παλιού.

Η Ουτοπία στον Ορίζοντα πραγματοποιήθηκε χάρη στην ευγενική συνδρομή της Ομάδας Πολυμέσων της Πλατείας Συντάγματος, η οποία μας παρείχε πρόσβαση σε ιστορικό οπτικοακουστικό υλικό υψηλής ανάλυσης από τις ημέρες κατάληψης της Πλατείας καθώς και από την πρώτη γραμμή των συγκρούσεων με τα ΜΑT.

 

Παρακολουθήστε τώρα στο YouTube:

Ελληνικά (με υπότιτλους)
Αγγλικά (πρωτότυπο)
Αγγλικά (με υπότιτλους)
Ισπανικά (με υπότιτλους)

Continue reading

Gallery

Μπλοκ απεργών σπάει τον κλοιό των ΜΑΤ στη σημερινή πορεία

This gallery contains 58 photos.

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2012 Γενική απεργία. Ο λαός στους δρόμους σε κάθε μεγάλη πόλη της Ελλάδας. Στην Αθήνα δεκάδες χιλιάδων κόσμου πορεύτηκαν προς την πλατεία Συντάγματος, όπου ξεχώρισαν οι απεργοί της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ όταν αποφάσισαν να πάρουν το πανό και … Continue reading

Ιστορική η κινητοποίηση της15ης Σεπτέμβρη στην Πορτογαλία

Εκαντοντάδες χιλιάδες κόσμου διαδήλωσαν χθες στην Πορτογαλία, κόντρα στα μέτρα λιτότητας της τρόικας, σε μια από τις μεγαλύτερες, κατά τους διοργανωτές διαδήλωση στην ιστορία της χώρας…Βασικά συνθήματα, “να παει να…  η τρόικα, Θέλουμε τις ζωές μας πίσω”

Media από τα κάτω στο 16ο α/ρ φεστιβάλ: η συζήτηση της πρώτης μέρας

Αθήνα, 06 Ιουλίου 2012, 16ο αντιρατσιστικό φεστιβάλ

Η πρώτη συζήτηση του χώρου media από τα κάτω είχε θέμα “Τα μίντια απο τα κάτω: Από τους πειρατές του ραδιοφώνου στα κοινωνικά δίκτυα, το χθες και το σήμερα”. Στην εισαγωγή έγινε σύντομη παρουσίαση των ομάδων που συνδιοργάνωσαν το χώρο και ακολούθησαν οι εισηγήσεις της συζήτησης.

Ακολούθως μπορείς να δεις τις παρουσιάσεις των πέντε ομάδων Continue reading

1ο Gay pride Θεσσαλονίκης –

Θεσσαλονίκη, 23-24 Ιουνίου

Γράμμα από μία συμμετέχουσα στη διοργάνωση του 1ου gay pride που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Οι εκδηλώσεις διήρκεσαν ένα διήμερο και ήδη από την Παρασκευή διαφαινόταν αυτό που θα ακολουθούσε το Σάββατο, αν και ξεπέρασε τις προσδοκίες ακόμα και όσων το οργανώναμε.
Την Παρασκευή υπολογίζουμε ότι από τον χώρο της εικαστικής έκθεσης, της συζήτησης με τη Μαρίνα Γαλανού και του street party πέρασαν περίπου 350 άτομα. Τη συζήτηση μάλιστα (σχετικά με τα τα προβλήματα και τις διεκδικήσεις των διεμφυλικών ατόμων σήμερα) πρέπει να την παρακολούθησαν πάνω από 70-80 (κάποιοι καθόμασταν ακόμη και στο πάτωμα για να χωρέσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι) σε μια αίθουσα που δύσκολα χωρούσε 25-30, χωρίς κλιματισμό και με τη θερμοκρασία στη Θεσσαλονίκη κοντά στους 38 βαθμούς (και με υγρασία κοντά στο 70%, που πάει να πει με λίγα λόγια ότι ήταν σχεδόν ανυπόφορα).

Το άσχημο είναι ότι οι δυνάμεις μας δεν επαρκούσαν για περιφρούρηση κι έτσι το βράδυ της Παρασκευής προς ξημερώματα Σαββάτου, καταστράφηκαν τα περίπτερα (που είχαν ήδη στηθεί) με συνθήματα. Κάποιοι λένε ότι ήταν χρυσαυγίτες, εγώ διαφωνώ και τείνω προς την άποψη ότι ναι μεν ήταν κάτι οργανωμένο (ήταν τέτοιας έκτασης που δεν μπορούσε να είναι δουλειά ενός μόνο “πειραγμένου”), αλλά μάλλον επρόκειτο για βλαμμένα, νεαρά άτομα (ήταν κι ανορθόγραφα τα περισσότερα!), που το πιθανότερο είναι ότι ανήκουν σε κάποια χριστιανική νεολαία. Οι χρυσαυγίτες σπάνια κάνουν κάτι χωρίς υπογραφή, χώρια που δεν ταίριαζε το όλο στυλ. Το μόνο που ταιριάζει είναι η θρασυδειλία, γιατί εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ότι πέντε πιτσιρίκια (4 κοριτσάκια και ένα αγόρι, όλοι κάτω από 24 χρονώ) που είχαμε αφήσει για όλο τον πεζόδρομο κουράστηκαν γύρω στις 6.30 το πρωί κι έφυγαν για ένα μισάωρο – μέχρι τις 7.00 και πριν να έρθει η επόμενη βάρδια είχαν γραφτεί τα πάντα. Επειδή τρέχαμε όλοι για το στήσιμο της εκδήλωσης και του χώρου δεν υπήρχε χρόνος για να γράψουμε μια καταγγελία. Continue reading

Απεργοσπάστες στη χαλυβουργία

Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012, Ασπρόπυργος

Οι εργάτες της ελληνικής χαλυβουργίας αγωνίζονται για 235 ημέρες ενάντια στις μαζικές απολύσεις 120 συναδέλφων τους και στην επιδίωξη της εργοδοσίας να μειώσει με εκ περιτροπής εργασία κατά 40% τους μισθούς τους. Η απόκριση στα αιτήματά τους μετά από τόσο καιρό ήταν η επίθεση απεργοσπαστών σήμερα το πρωί στις πύλες της χαλυβουργίας, η οποία αποκρούστηκε από τους απεργούς χαλυβουργούς με κόστος τρεις τραυματισμένους εργάτες. Η εργοδοσία απειλεί ότι θα επανέλθει. Οι χαλυβουργοί χρειάζονται τη συμπαράσταση και παρουσία όλων μας. Μας καλούν να τους συμπαρασταθούμε απέναντι σε αυτή την επίθεση. Ο αγώνας τους είναι και δικός μας αγώνας.